Este informația zilei de joi, 13 octombrie, după ce un important lider de stat a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. Printre discuțiile avut s-a numărat și cea cu privire la încetarea războiului din Ucraina.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut joi, înainte de o întâlnire față în față cu Vladimir Putin, o serie de apelurile pentru încetarea războiului din Ucraina, în timp ce vorbea la o conferință în Kazahstan la care a participat și liderul de la Kremlin.
Erdogan, apel pentru încetarea războiului din Ucraina
„Fiecare dintre noi simte impactul regional și global al crizei din Ucraina … În pofida acestor dificultăți, prioritatea noastră este să punem capăt vărsării de sânge cât mai curând posibil”, a declarat Erdogan într-un discurs de joi.
În cursul zilei de joi, Erdogan și Putin s-au întâlnit în marja summitului Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA) din capitala kazahă Astana. Un lucru este sigur, Erdogan a cerut în repetate rânduri încetarea războiului și a jucat un rol-cheie în acordul mediat de ONU între Moscova și Kiev cu privire la reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.
S-a întâlnit față în față cu Vladimir Putin
Erdogan s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin în cursul zilei de joi. Acesta a transmis că apără relaţiile economice turco-ruse şi se angajează la o continuare a exportului cerealelor ucrainene, într-o reuniune cu Putin.
”Rusia şi Turcia îi vor deranja cu siguranţă pe unii, iar ţările dezvoltate vor fi mai puţin fericite”, a transmis liderul turc, potrivit Reuters.
Apoi, cei doi președinți s-au retras joi să discute în privat, după conferința la care au participat. Astfel, Erdogan şi Putin se întâlnesc tête-à-tête a patra oară în trei luni, în marja celui de-al şaselea summit al Conferinţei pentru interacţiune şi măsuri de încredere în Asia (CICA), la Astana, în Kazahstan.
Erdogan şi-a exprimat regretul faţă de faptul că exporturile de cereale ucrainene – posibile prin Acordul de la Istanbul, încheiat la 19 iulie de către ONU, Rusia, Ucraina şi Turcia – au fost orientate către ţări dezvoltate.
Peste şapte milioane de tone de cereale au plecat din Ucraina, pe Marea Neagră, şi apoi pe Bosfor, în urma intrării în vigoare a Acordului de la Istanbul, la 1 august, sub controlul Centrului de Coordonare Comună, din care fac parte cei patru semnatari, instalat la Istanbul.