„Problema statutului de neutralitate şi a neaderării Ucrainei la NATO reprezintă unul din punctele-cheie ale negocierilor şi asupra căruia părţile s-au apropiat la maximum posibil”, a declarat negociatorul delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, potrivit TASS.
Totodată, oficialul a subliniat că există unele „nuanţe” legate de garanţiile de securitate pe care le cere Ucraina.
„Nuanţele sunt legate de ce fel de garanţii de securitate primeşte Ucraina în plus faţă de cele existente în cazul refuzului de a adera la blocul NATO.
Adevărul este că nu sunt autorizat să dezvălui niciun detaliu al negocierilor şi nu o voi face, nu voi dezvălui nici cifre concrete, nici argumente ale părţilor la negocieri, dar în această privinţă suntem la jumătate de drum”, a spus Vladimir Medinski.
Negocierile de până acum nu avut rezultate favorabile
Cele două părţi s-au întâlnit de trei ori în Belarus, lângă graniţa cu Ucraina, pe 28 februarie, 3 şi 7 martie. Pe 10 martie, în staţiunea turcă Antalya, s-au întâlnit Dmitro Kuleba şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Discuțiile dintre cei doi nu au avut însă niciun rezultat concret.
De atunci, cele două delegaţii negociază prin videoconferinţă.
Turcia, mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, încearcă să medieze conflictul din Ucraina. Acesta a discutat joi cu omologul cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care l-a invitat la Ankara sau la Istanbul pentru a se întâlni personal cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Erdogan speră ca cei doi să ajungă la o înțelegere.
Pe 15 martie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că ţara sa s-ar putea să nu adere la NATO, în pofida faptului că traseul euroatlantic al Ucrainei este consacrat în Constituţie, iar Kievul a insistat de mai multe ori pe lângă aliaţi să grăbească procesul de aderare.
Volodimir Zelenski s-a arătat dispus în repetate rânduri, chiar şi după ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina, să se aşeze la masa negocierilor cu Vladimir Putin.
Negociatorul delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a subliniat vineri că o întâlnire personală între cei doi lideri ar avea sens doar după ce textul unui acord va fi aprobat de ambele ţări, începând de la miniştrii de externe până la guvernele lor.