Vladimir Putin este în stare de șoc. Administraţia Joseph Biden a anunţat, joi după-amiază, noi sancţiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri îi vizează pe oficiali guvernamentali de la Moscova, oligarhi şi companii din industria de apărare. Demersul americanilor vine ca răspuns la conflictul provocat de Rusia dar și din dorința de a opri invazia militară în Ucraina.
„Statele Unite, alături de peste 30 de naţiuni partenere din lume, au impus sancţiuni fără precedent şi măsuri de control asupra exporturilor pentru a-l trage la răspundere pe preşedintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, pentru a restricţiona accesul Rusiei la tehnologiile esenţiale de care are nevoie pentru finanţarea aparatului de război şi pentru a transforma Rusia într-un stat-paria pe la nivel financiar global. Economia Rusiei se clatină sub greutatea sancţiunilor financiare şi comerciale, a controlului exporturilor şi în contextul exodului a aproximativ 1.000 de companii americane şi multinaţionale. Analiştii anticipează o scădere de două cifre a PIB-ului Rusiei în 2022, la o inflaţie în creştere, estimată la aproape 20% în 2022, şi la anularea de către războiul lui Putin a câştigurilor economice ale Rusiei din ultimii 15 ani”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, informează Mediafax.
Sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei
Potrivit documentului, Statele Unite şi ţările aliate şi partenere sunt determinate să susţină Ucraina şi să se asigure că Administraţia Rusiei simte efectele masive ale acţiunilor economice.
„Departamentul Trezoreriei vizează oficiali guvernamentali ruşi de rang înalt şi lideri din mediul de afaceri, proprietăţile de lux ale elitelor, administraţiile activelor de lux şi companii de servicii esenţiale în eforturile ruse de evitare a sancţiunilor. (…) Departamentul Trezoreriei vizează noi oligarhi ruşi, precum şi elitele apropiate de Putin. Printre aceştia se numără God Nisanov, un asociat apropiat de oficialii ruşi, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, şi miliardarul Aleksei Mordaşov, rudele sale şi companiile, inclusiv unul dintre cei mai mari producători de oţel”, au arătat cei de la Casa Albă.
Departamentul Comerţului de la Washington va impune „restricţii suplimentare asupra capacităţilor Rusiei de a obţine tehnologii şi alte produse necesare pentru susţinerea agresiunii militare şi a exercita putere”, fiind vizate 71 de entităţi din Rusia şi Belarus care nu vor mai avea acces la tehnologie americană.
Pe de altă parte și Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi, cu unele amendamente, alte sancțiuni împotriva Rusiei. Este vorba de al şaselea set de sancţiuni împotriva Moscovei. Printre acestea se numără inclusiv embargoul petrolier parţial. Informația a fost oferită pe surse de la Bruxelles care au arătat că noile sancţiuni şi derogările de care beneficiază anumite ţări au fost aprobate în unanimitate de ambasadorii statelor membre UE, afirmă oficiali de la Bruxelles.