Începând cu ziua de astăzi, 26 octombrie, bucureștenii nu vor mai avea voie să parcheze oricând pe Bulevardul Iuliu Maniu, care unul dintre cele mai circulate bulevarde din Capitală. Acesta este un proiect pilot care a intrat în vigoare astăzi și care va afecta peste 1.000 de șoferi.
Se interzice parcarea de Bulevardul Iuliu Maniu. Care e intervalul vizat?
Primăria Sectorului 6 a luat decizia de a interzice parcarea mașinilor pe bulevardul Iuliu Maniu într-un anumit interval orar. Această măsură intră în vigoare chiar de astăzi.
Din această dimineață, toți șoferii care obișnuiau să își parcheze mașina pe acest bulevard nu vor mai putea face acest lucru în zilele de miercuri. Potrivit antena3.ro, în această zonă a Bucureștiului peste 1.000 de mașini erau parcate în fiecare noapte.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a spus că această decizie a fost luată pentru ca șoseaua să poată fi curățată. Șoferii care nu își vor muta autovehiculele până la ora 10 dimineața riscă să fie amendați. De acum încolo, parcarea pe bulevardul Iuliu Maniu se va interzice în fiecare miercuri, în intervalul orar 10:00-14:00.
Acesta este un proiect pilot. În funcție de rezultatele acestuia, edilul va stabili dacă va extinde acest proiect și pe alte bulevarde din Sectorul 6 și chiar și pe străzile secundare.
Șoferii care nu au anvelope de iarnă riscă o amendă de până la 3.000 de lei
Deoarece iarna este din ce în ce mai aproape, dorim să vă reamintim că șoferii fără anvelope de iarnă vor fi sancționați cu o amendă din clasa a patra de sancțiuni, adică între 9 puncte-amendă și 20 de puncte-amendă. Aceștia vor fi nevoiți să achite o amendă între 1.305 de lei și 2.900 de lei și chiar le-ar putea fi reținut certificatul de înmatriculare al mașinii.
„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reținut că legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.
Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.
(…) Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, a fost mesajul transmis de către Registrul Auto Român (RAR).