Tăierea porcilor este interzisă în câteva comune
În mai multe comune din județul Botoșani s-a impus interdicția tăierii porcilor pentru o perioadă de șapte zile. Motivul acestei măsuri este cel mai mare focar de pestă porcină africană (PPA) din zonă, care a determinat autoritățile sanitare veterinare să ia măsuri specifice. Scopul este oprirea răspândirii bolii, care provoacă pagube economice semnificative în industria creșterii suinelor.
Timp de o săptămână locuitorilor li s-a interzis sacrificarea animalelor crescute în gospodării. În această perioadă, DSVSA Botoșani va efectua un recensământ local al porcilor. Printre localitățile afectate sunt:
- Cristești (satele Cristești și Schit Orășeni)
- Răchiți (satele Răchiți și Cișmea)
- Bălușeni (satele Bălușeni, Buzeni, Coșuleni și Zăicești)
- Curtești (Orășeni-Deal și Orășeni-Vale).
De asemenea, locuitorii din Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea-Doamnei și Hudum (Botoșani), precum și cei din municipiul Botoșani (Botoșani, Tulbureni), Stăuceni (Stăuceni, Tocileni, Siliștea și Victoria) nu sunt autorizați să sacrifice animalele din gospodăriile lor în această perioadă.
După 7 zile, se revine la condiții normale
Mihai Țurcanu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, a afirmat pentru botosaneanul.ro că nici o persoană nu este autorizată să sacrifice porci pentru consumul propriu.
De asemenea, el a subliniat importanța evenimentelor care vor urma după finalizarea recensământului. După expirarea celor 7 zile, locuitorii au dreptul să comercializeze animalele conform prevederilor legale, însă numai cu emiterea de documente corespunzătoare.
„În perioada celor șapte zile, cât se desfășoară recensământul, oamenilor nu li se permite să sacrifice porcii. După această perioadă, aceștia au permisiunea de a face acest lucru sub stricta supraveghere a medicilor veterinari, exclusiv în scopul consumului propriu, nu pentru comercializare”, a adăugat Mihai Țurcanu, conform sursei citate.
Ce este pesta porcină
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă. Este foarte severă și se întâlnește la porci domestici și mistreți. Boala este cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.
Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate. Se întâmplă asta, prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră. Ea se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor.