Gardul în lungime de 133 de kilometri de la graniţa cu România a fost construit într-un timp record de numai patru săptămâni.
Bulgaria a construit acest gard pentru a preveni accesul animalelor migratorii infectate cu virusul Pestei Porcine Africane, a declarat marţi un oficial bulgar, citat de portalul de ştiri Novinite.
„Gardul este terminat de-a lungul unei porţiuni de graniţă de 133 de kilometri şi în prezent este echipat cu sârmă ghimpată şi elemente care să consolideze efectul de descurajare pentru animalele migratorii”, a declarat viceministrul bulgar al Agriculturii, Yanko Ivanov.
Ivanov a mai spus că situaţia cazurilor de Pestă Porcină Africană din România este una „foarte îngrijorătoare”, adăugând că epidemia a lovit cea mai mare fermă de porci din România, aflată la 50 de kilometri de graniţa cu Bulgaria.
Potrivit autorităţilor veterinare, Pesta Porcină Africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Din datele prezentate marţi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la data de 27 august, focarele de pestă porcină africană sunt active în 10 judeţe, iar 121.012 de porci au fost ucişi. Dosarele pentru despăgubiri plătite se ridică la 83, în valoare de 218.000 lei, însă sunt depuse deja 1.603 de dosare, cu o valoare de 5,2 milioane de lei.
SURSA: Agerpres