S-a inventat cea mai albă vopsea din lume. Are o putere de răcire uriașă. Poate înlocui aparatul de aer condiționat

Schimbări climatice

Sursa: Dreamstime

Schimbările climatice pot fi combătute cu cea mai albă vopsea din lume? Invenția care schimbă totul: Cea mai albă vopsea din lume a fost creată într-un laborator al Universității Purdue.

Schimbările climatice pot fi combătute cu cea mai albă vopsea din lume? Intrată în Cartea Recordurilor drept cea mai albă vopsea realizată vreodată, aceasta ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiționat, spun oamenii de știință.

Oamenii de știință au creat o astfel de vopsea nu pentru a stabili un record mondial, ci pentru reducerea încălzirii globale, potrivit Stripes.

Schimbările climatice pot fi combătute cu cea mai albă vopsea din lume? Reflectă lumina soarelui

„Când am început acest proiect, în urmă cu aproximativ șapte ani, aveam în vedere economisirea energiei și combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue.

Ideea a fost de a realiza o vopsea care să reflecte lumina soarelui departe de o clădire. Prin realizarea acestei vopsele cu adevărat reflectorizantă, ea a devenit cea mai albă, potrivit Universității Purdue.

Vopseaua reflectă 98,1% din radiația solară, emițând în același timp căldură în infraroșu.

Nu consumă energie

Deoarece vopseaua absoarbe mai puțină căldură din soare decât emite, o suprafață acoperită cu această vopsea este răcită sub temperatura înconjurătoare, fără a consuma energie.

Utilizarea acestei noi vopsele pentru a acoperi o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați ar putea duce la o putere de răcire de 10 kilowați. „Este mai puternică decât aparatele de aer condiționat din majoritatea caselor”, a spus Ruan.

Două elemente fac această vopsea ultra-albă: o concentrație foarte mare de compus chimic numit sulfat de bariu și diferite dimensiuni de particule de sulfat de bariu.

Vopselele de pe piață concepute pentru a respinge căldura reflectă doar 80% până la 90% din lumina soarelui și nu pot face suprafețele mai reci decât mediul înconjurător.