Banca Comercială Feroviară (BCF) îşi va lansa operaţiunile comerciale în 23 noiembrie, când va deschisă prima sucursală la Arad, urmată de cea din Bucureşti, obiectivul managementului fiind atingerea de profit în al treilea an de funcţionare (n.r. 2011), a declarat, joi, directorul general al BCF, Petre Tulin.
„În primul an de funcţionare vor fi deschise cel puţin 14 sucursale în Baia Mare, Timişoara, Constanţa, Oradea, Satu Mare, Braşov, Cluj-Napoca şi Craiova, alături de cele din Arad şi Bucureşti. În 2011, vom mai deschide încă patru unităţi. Apariaţia BCF are la bază două motive – potenţialul ridicat de creştere a serviciilor financiar-bancare şi gradul scăzut de intermediere financiară”, a afirmat Tulin într-o conferinţă.
„În acest scop vom urmări ca spezele şi comisioanele băncii să se situeze permanent la nivelul minimal din piaţă”, a spus şeful BCF.
„Avem în vedere o serie de facilităţi şi opţiuni oferite clienţilor cum sunt depozitele cu scadenţă fixată de client, depozitele cu dobândă la termenele indicate de client, depozitele cu dobândă capitalizată în avans şi altele”, a mai spus Tulin.
Şeful BCF a afirmat că rezultatele financiare pentru 2009 vor fi mai bune decât cele previzionate, pierderile urmând să fie mai scăzute cu trei milioane de lei, la sub două milioane de lei (faţă de nivelul estimat – 5,4 milioane de lei), în condiţiile în care banca a realizat investiţii suplimentare, cum ar fi furnizarea serviciului de închiriere a casetelor de valori.
„Beneficiem de o perioadă în care costurile cu investiţiile sunt mai reduse, nu avem povara creditelor neperformante şi toate acestea ne facilitează realizarea obiectivului nostru de a oferi clienţilor servicii la preţuri mai mici. În primul an de profit, 2011, rezultatul va fi unul marginal”, a spus şeful băncii.
Tulin a arătat că politica de dezvoltare a băncii vizează o creştere sustenabilă a cifrei de afaceri, bazată pe o atitudine prudentă în administrarea riscurilor specifice care să asigure stabilitatea şi viabilitatea instituţiei de credit pe termen lung.
„În primii cinci de activitate, profitul băncii va fi reinvestit, conform angajamentului acţionarilor”, a spus şeful BCF.
Politica comercială a BCF se va baza, într-o primă fază, pe segmentul persoanelor juridice, inclusiv din domeniul feroviar, pentru a derula operaţiuni în lei şi valută în conturi curente sau de depozit. De asemenea, banca are în vedere şi segmentul format de clienţii IMM (prin acordarea de credite în lei şi valută pe termen scurt), persoane fizice (prin emiterea de carduri şi implementarea aplicaţiilor cu acces la distanţă) şi microintreprinderi.
„Avem depusă documentaţia depusă la Banca Naţională a României (BNR) pentru începerea operaţiunilor de creditare şi sper să intrăm pe acest segment de activitate în ianuarie sau februarie 2010”, a spus Tulin.
El a adăugat că sursele de finanţare pentru acordarea de împrumuturi clienţilor vor fi, iniţial, lichidităţile atrase de la clienţi în depozite, apoi resursele atrase de pe piaţa interbancară, urmând ca pe viitor, începând din 2011, BCF să ia în calcul şi posibilitatea încheierii de acorduri de finanţare externă.
Înregistrată la Registrul Comerţului în luna martie, BCF este o bancă de tip universal şi a primit autorizaţia de la banca centrală în data de 17 august.
Procesul de autorizare la BNR a început în septembrie 2008 şi s-a derulat cu asistenţa firmei de audit şi consultanţă KPMG.
Cu un capital social de 45 milioane de lei, acţionarii BCF sunt Valer Blidar, cu o cotă de 90,5% din capital, din care 39,5% în mod direct şi 51% prin intermediul a două firme pe care le controlează, respectiv Astra Vagoane Căltori – 26% şi Tristar SRL – 25%.
Un pachet de 9,5% din acţiunile instituţiei de credit este deţinut de Atelierele CFR Griviţa Bucureşti.
„Demararea operaţiunilor a necesitat investiţii de circa 6,5 milioane de euro, în sistemul informatic şi clădiri. În prima jumătate a anului 2010 vom proceda la primă majorare de capital, de 4 milioane euro, şi vom atrage doi noi acţionari, respectiv CFR Marfă şi CFR Călători”, a afirmat Blidar.
În prezent, banca are circa 50 de salariaţi, până la finele anului urmând să crească pâna la aproximativ 70.
Tulin a estimată că, în primul an de funcţionare, BCF va atrage depozite în sumă de circa 100 milioane de euro, pe fondul unei politici de dobânzi pasive practicate de bancă în funcţie de condiţiile de pe piaţă.