Cristian Bușoi, Președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European a anunțat lansarea celui mai puternic Program pentru cercetare din lume. Este vorba despre Horizon Europe.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Cristian Bușoi anunță lansarea Horizon Europe, cel mai puternic Program pentru cercetare din lume. Potrivit acestuia, programul are un buget de 95,5 miliarde de euro și a fost creat împreună cu sprijinul mai multor persoane.
„Am dat startul revoluției inovării și cercetării. Împreună cu Manuel Haitor, ministrul pentru Știință, Tehnologie și Învățământ Superior din Portugalia, țară care a preluat Președinția UE, și comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, am lansat astăzi, ca președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, Programul Horizon Europe (Orizont Europa).
Cu un buget de 95,5 miliarde de euro, cu 30% mai mare decât bugetul Orizont 2020, Horizon Europe este cel mai puternic Program cercetare și inovare din lume și a fost creat în strânsă colaborare cu cetățenii europeni, tocmai pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor acestora”, a scris Cristian Bușoi.
Estimările pentru Horizon Europe
Totodată, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European a mai transmis că în prezent se estimează că Horizon Europe va crea până la 100.000 de locuri de muncă pentru cetățenii europeni.
De asemenea, câștigul pentru PIB ar putea fi de 11 euro pentru fiecare euro investit, a mai menționat el.
„Estimăm că datorită Horizon Europe se vor crea până la 100 de mii de locuri de muncă pentru cetățenii europeni, iar câștigul pentru PIB va fi de de până la 11 euro pentru fiecare euro investit.
Prin cele șase misiuni ale sale, care vizează întreg spectrul provocărilor mondiale, Programul va susține cercetarea și inovarea pentru: sănătate, climă, mediul digital, energie și mobilitate, alimentație, agricultură și biodiversitate, cultură și creativitate, securitate civilă, industrie și spațiu.
Misiunile urmăresc să salveze viața a peste 3 milioane de pacienți bolnavi de cancer, până în 2030, să asigure neutralitatea climatică pentru 100 de orașe, să asigure sănătatea solurilor și alimentelor, a oceanelor, mărilor și a apelor interioare și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, misiunea pentru Sănătate va aborda provocări precum: pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile și vaccinarea, tratamentele de ultimă generație și diagnosticarea tipurie, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății”, a mai scris Bușoi.
O pârghie pentru Europa
Acesta a mai adăugat că noul program lansat va fi ”o pârghie fundamentală care va ajuta Europa” să iasă într-un mod mai rapid din criza cauzată de pandemia de coronavirus.
„Știința este motorul progresului, iar Horizon Europe va fi o pârghie fundamentală care va ajuta Europa, printr-o abordare strategică public – privată, să iasă mai puternică din criza provocată de pandemie și să fie gata să impulsioneze dubla tranziție digitală și ecologică, prin susținerea puternică a domeniilor strategice: energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația, circularitatea.
Cu ajutorul cercetătorilor și al inovatorilor, Horizon Europe va contribui decisiv la creșterea calității vieții tuturor cetățenilor europeni și va transforma UE în liderul mondial al cercetării și inovării”, a mai scris Cristian Bușoi.