S-a mobilizat armata! Taiwanul a anunțat că, după plecarea oficialului american, China a trimis zeci de avioane de luptă în zona de apărare aeriană a țării insulare. Nu este prima dată când Beijingul ia o astfel de decizie. Cu doar o zi în urmă, China a mai trimis câteva zeci de avioane.
Zeci de avioane de luptă ale Chinei au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, la o zi după plecarea lui Nancy Pelosi
22 de avioane chineze de luptă au intrat joi în zona de apărare aeriană a Taiwanului, la doar o zi după plecarea lui Nancy Pelosi din țara insulară. Ministrul taiwanez al Apărării a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă referitoare la manevrele militare ale Chinei, pe fondul vizitei oficialului american.
Mai mult de două duzini de avioane militare chineze au intrat miercuri în zona de apărare aeriană a Taiwanului – unele dintre ele trecând linia mediană din strâmtoarea Taiwan, un gest provocator după ce Beijingul a amenințat cu acțiuni militare din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în țara insulară.
Avioane ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare au zburat „în spațiul aerian din jurul Strâmtorii Taiwan” miercuri dimineață, a dezvăluit Ministerul Apărării Naționale din Taiwan, instruind forțele aeriene ale insulei să trimită forțe pentru a răspunde, precum și pentru a monitoriza rachetele antiaeriene.
Incursiunea chineză a fost alcătuită din șase avioane de luptă J-11, cinci avioane de luptă J-16 și 16 avioane Sukhoi Su-30 de fabricație rusească.
Ca răspuns la avioane, au fost emise avertismente radio și au fost desfășurate sisteme de rachete de apărare aeriană din Taiwan pentru a monitoriza activitățile.
Marți, China a trimis 21 de avioane militare în zona de apărare aeriană, dar niciunul nu a trecut linia mediană care separă zonele de control maritim ale Beijingului și Taipei.
Cea mai recentă acțiune agresivă a Chinei
Incidentul de miercuri marchează cea mai recentă acțiune agresivă din partea Chinei, în timp ce această națiune organizează cele mai mari exerciții militare din 1995 încoace, despre care spune că sunt „necesare și corecte” în urma vizitei lui Pelosi.
Se așteaptă ca exercițiile să includă trageri reale și lansări de rachete de test, potrivit agenției de știri de stat Xinhua. Se așteaptă ca mai mult de jumătate din zonele de exerciții să încalce apele taiwaneze, au avertizat experții.
Anunțul privind exercițiile militare a fost un răspuns direct la sosirea lui Pelosi la Taipei, marți.
China a criticat în repetate rânduri SUA pentru că i-a permis democratului californian să călătorească în Taiwan, susținând că acest lucru ar avea „un impact grav asupra bazei politice a relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”.
„Subminează grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”. China se opune cu fermitate și condamnă cu severitate acest lucru și a făcut demersuri serioase și a protestat ferm în fața Statelor Unite”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declarație.
Nancy Pelosi a petrecut aproximativ 19 ore în Taiwan
Pelosi și cinci dintre colegii săi democrați din Camera Reprezentanților au părăsit Taiwanul după ce au stat aproximativ 19 ore miercuri.
„Am venit în semn de prietenie în Taiwan”, a declarat Pelosi în fața parlamentului taiwanez. „Venim în pace pentru regiune… înțelegând valoarea păcii și evitarea conflictului.
„Și în ceea ce privește guvernarea: Felicităm Taiwanul pentru că este una dintre cele mai libere societăți din lume, pentru succesul dumneavoastră în abordarea problemei COVID, care este o problemă de sănătate, de securitate, economică și de guvernanță. Vă felicităm pentru acest lucru.”
Înaintea vizitei purtătorului de cuvânt, unii oficiali chinezi au indicat că o călătorie a lui Pelosi ar încălca politica de lungă durată a SUA „O singură China” în ceea ce privește Taiwanul.
Cu toate acestea, oficialii americani au insistat săptămâna aceasta că politica nu s-a schimbat și că Washingtonul nu susține independența Taiwanului.
„Dorim să le reamintim din nou liderilor de la Beijing că nu există nimic fără precedent în această călătorie”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. „Nu există nicio încălcare a suveranității. Faptul că speakerul merge este perfect în concordanță cu alte deplasări ale membrilor Congresului… inclusiv anul acesta.
„Așa că nu există niciun motiv pentru a amplifica acest lucru. Și nu vom participa la asta … Nu voi face sabotaj. Vom face pur și simplu ceea ce trebuie să facem pentru a ne asigura că călătoria ei este în siguranță”.
Pelosi a insistat, de asemenea, că politica SUA față de China și Taiwan rămâne aceeași, spunând: „Statele Unite au continuat să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”, scrie New York Post.