Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a declarat că forțele ucrainene sunt concentrate de-a lungul frontierei cu Transnistria.

Aceasta a subliniat că numărul lor este „adecvat amenințării și sunt pregătite să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere”, conform unian.ua

Armata Ucraineană confirmă că a adus la granița cu Transnistria un “număr adecvat de soldați”

De asemenea, Natalia Gumeniuk a spus că „amenințările din direcția bielorusă și transnistreană” sunt „mai degrabă amenințări ipotetice”.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cât de reale sunt ele? Sunt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sunt posibile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”, a explicat Natalia Gumeniuk.

A fost exclusă posibilitatea ca militarii ruși să efectueze un desant în Transnistria

Aceasta a mai spus că militarii ruși din Transnistria „urmăresc cu profundă surprindere rapoartele despre forța lor”.

În schimb, a exclus posibilitatea ca militarii ruși să efectueze un desant în Transnistria, întrucât acest lucru presupune fie traversarea spațiului aerian al Ucrainei sau al unei țări NATO, respectiv România.

„Cine le va permite să facă acest lucru?”, s-a întrebat responsabila pentru comunicare.

Amintim că Ministerul Apărării din Rusia a acuzat trupele ucrainene că se pregătește să invadeze Transnistria, creând un fals atac asupra trupelor ruse.

Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina consideră Transnistria parte a Republicii Moldova și că nu va interveni pe teritoriul acestui stat.

România condamnă „alegațiile lipsite de fundament” ale Rusiei, care consideră că Transnistria îi aparține

România condamnă „alegațiile lipsite de fundament” ale Guvernului de la Moscova, care consideră regiunea transnistreană a Republicii Moldova este parte a Rusiei și care acuză Ucraina de un presupus atac asupra acestui teritoriu, atrăgând atenția asupra faptului că „propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă”.

„Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegațiile, lipsite de fundament, conținute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată.

Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova.

MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova”, scrie într-un comunicat de presă emis de către MAE.