Militarii din Republica Moldova vor participa la exercițiul multinațional „Defender 23”. La acest exercițiu vor participa aproximativ 26 de mii de militari din 25 de state, majoritatea fiind membre NATO, au transmis reprezentanții Departamentului Apărării al SUA.
Exercițiu militar pentru securitatea Europei
Exercițiul militar va începe pe data de 22 aprilie și se va desfășura pe teritoriul a zece state europene. „Defender 23” a fost planificat încă din 2021 și este condus de armata americană în Europa și Africa.
De asemenea, exercițiul militar are ca obiect demonstrarea capacității armatei americane de a desfășura rapid trupe și echipamente pentru luptă, precum și pentru a-i descuraja pe cei care ar amenința pacea pe teritoriul Europei.
Mai mult, la exercițiul militar „Defender 23” vor participa militari din SUA, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo, R. Moldova, Muntenegru, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii.
Republica Moldova are nevoie de ajutor
Luni, 3 aprilie 2023, Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova are nevoie de ajutor militar din partea altor state, reamintind faptul că Guvernul de la Chișinău face eforturi pentru a consolida capacitatea sistemului de apărare.
„Am vorbit în spațiul public destul de mult despre aceste încercări ale Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova prin folosirea grupărilor corupte pentru a organiza proteste violente și vedem anumite încercări. În același timp, instituțiile de la Chișinău reușesc să facă față situației și să ofere siguranță cetățenilor Republicii Moldova.
Avem nevoie, în continuare, de sprijin pentru a consolida capacitatea instituțiilor noastre, responsabile de securitatea cetățenilor, avem nevoie de sprijin pentru a putea lupta mai eficient cu propaganda și dezinformarea Kremlinului și, bineînțeles, avem nevoie de susținere pentru a ne putea dezvolta, pentru a asigura creștere economică, în pofida lucrurilor care se întâmplă în regiunea noastră, în pofida războiului de la granițele noastre, pentru că atunci când au de suferit standardele de viață ale cetățenilor, atunci este mai ușor pentru cei care vor să destabilizeze situația în Republica Moldova, să reușească acest lucru.
Avem nevoie de sprijin și pe partea economică și pentru susținerea cetățenilor, dar și pentru consolidarea instituțiilor care trebuie să protejeze cetățenii și care fac eforturi, dar presiunea este mare în continuare. Apreciez foarte mult această inițiativă a domnului ministru Bogdan Aurescu de creare a regimului la nivelul statelor europene, a regimului de sancționare a celor care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Sperăm să avem sprijinul și celorlalte state membre UE”, a spus președintele Republicii Moldova.