Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți noua Lege privind votul anticipat şi prin corespondenţă, în direct, în cadrul unei intervenții televizate de la palatul Cotroceni.
”Solicit guvernului, in special MAI şi MAE, AEP şi Ministerului pentru românii de pretutindeni să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii şi pentru organizarea în bune condiţii a votului. Fac apel la parlamentarii români de diaspora, la partidele politice, la asociaţiile de români din diaspora, la membrii corpului diplomatic, la mass media să informeze cetăţenii cu privire la noile prevederi ale legii”, a declarat Klaus Iohannis de la Cotroceni.
Astfel, românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică:
”Art. 44. – (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 şi se încheie la ora locală 21.00”, arată documentul.
Legislaţia a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât şi din afara ţării, care vor fi prezenţi la coadă la închiderea secţiei de vot, respectiv ora 21:00, să poată vota până la ora 23.59. O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.
Actul normativ interoduce şi obligaţia Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora. Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că alegătorii vor putea susţine mai mulţi candidaţi:
”Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi”, prevede modificarea adusă legislaţiei.
În legea în vigoare, un alegător putea susţine un singur candidat.