Potrivit ministrului, regulamentul a fost modificat pentru a fi adaptat la situaţia generată de pandemia de COVID-19.
„Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar – acest regulament a fost deja aprobat prin ordin de ministru în 31 august, adaptat acestei situaţii. Este transmis la Monitorul Oficial, probabil a şi apărut astăzi (…). Au fost foarte multe documente publicate în monitor şi se pare că acesta a rămas mai la urmă.
Dar el este aprobat şi, mai mult decât atât, am dat posibilitatea realizării regulamentelor la nivelul unităţii de învăţământ, pentru că este important ca fiecare unitate de învăţământ să aibă un regulament clar despre care părinţii şi elevii să ştie şi să îl respecte, pentru că este o obligaţie (…) Este un regulament-cadru.
Ultimul regulament care a fost realizat a fost în 2016 şi acum l-am modificat tocmai pentru că a trebuit să îl adaptăm la situaţia în care ne aflăm”, a declarat Monica Anisie, la Digi24.
Există un ghid pentru copii
Totodată, ministrul a mai precizat că există şi un ghid pentru revenirea copiilor la şcoală, în care sunt prevăzute măsurile de igienă care trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
„Există o responsabilitate partajată, vorbim de o responsabilitate a părinţilor, o responsabilitate a profesorilor, dar şi a cadrelor medicale, pentru că trebuie să vină alături de şcoală şi să le explice profesorilor, dar şi elevilor ce anume au de făcut. Ghidul pe care l-am realizat, de fapt ordinul comun pe care toată lumea îl cunoaşte, avem măsuri atât pentru părinţi, avem sfaturi pentru aceştia, sfaturi pentru elevi, dar şi responsabilitatea profesorului ca atunci când începem cursurile să le spună copiilor care sunt măsurile de igienă, regulile de bază pe care toţi trebuie să le respecte în spaţiul şcolii”, a susţinut ministrul.
În ceea ce privește posibilitatea copiilor de a mânca la şcoală, Monica Anisie a spus că nu există nicio restricţie în această privinţă, însă e nevoie de respectarea unor reguli de igienă.
„Nu sunt recomandări care să restricţioneze în vreun fel posibilitatea copilului de a mânca la şcoală. Numai că luând nişte măsuri de igienă, adică înainte ca elevul să ia sandvişul sau există posibilitatea ca şcoala să asigure acest lucru prin cantine, atunci să se spele pe mâini înainte, să folosească şerveţele şi după aceea, după ce termină, să se spele din nou pe mâini. Nu există interdicţii, dar există responsabilităţi, atât din partea profesorului, care trebuie să stea în pauză să îl supravegheze pe elev, cât şi din partea părinţilor”, a precizat ministrul Educaţiei.
Profesorii au nevoie de ajutor
În ceea ce privește situația profesorilor, Monica Anisie, a precizat că este recomandat ca aceștia să fie ajutaţi, după începerea anului şcolar, pentru a putea derula lecţiile de la clasă şi în sistem online de către bibliotecarii, informaticienii sau laboranţii care există în şcoli.
„Trebuie să spun că în toată această perioadă şi cât am răspuns personal la linia Telverde pe care o avem la Ministerul Educaţiei, dar şi cât am discutat cu directori şi cu inspectorii şcolari, am recomandat ca profesorul să fie, în această perioadă, ajutat şi de personalul unităţii de învăţământ. Avem în unele unităţi de învăţământ, fie bibliotecar, fie profesor documentarist, informaticieni, avem laboranţi care, în această perioadă, pot ajuta. (…) Există în majoritatea şcolilor şi biblioteca şcolară şi postul de bibliotecar. Cum, în această perioadă, ştim foarte bine, că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane (…) nu vor mai putea să meargă la bibliotecă. Deci, în felul acesta, colegii noştri ar putea să îi ajute pe profesori”, a mai spus Monica Anisie.
Totodată, aceasta a mai recomandat ca festivităţile de începerea anului şcolar să fie evitate în această perioadă, dar dacă se vor organiza, totuşi, mai ales pentru elevii din primii ani care nu au mai fost în acea şcoală, să se facă în spaţii deschise şi în aşa fel încât să se păstreze distanţa fizică.