În Transnistria, au fost oprite încălzirea și apa caldă
În Transnistria, regiunea separatistă din Republica Moldova, au fost oprite încălzirea și apa caldă pentru locuitori din cauza faptului că Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat pentru că acordul de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina a expirat.
Reprezentanții companiei locale de energie din Tiraspol au confirmat că nu există încălzire sau apă caldă, dar nu au putut spune cât va dura această situație.
Transnistria este o regiune pro-rusă care s-a separat de Republica Moldova după 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. În Transnistria, sunt staționați aproximativ 1.500 de soldați ruși din 1992, după conflictul dintre autoritățile separatistice și Chișinău. În mod normal, Transnistria primea gaze din Rusia prin Ucraina, dar această cale a fost întreruptă acum, din cauza conflictului dintre cele două țări.
Întreruperea furnizării de căldură a început miercuri dimineața, dar spitalele și alte facilități importante sunt exceptate. Se recomandă oamenilor să se îmbrace mai gros, să stea toți într-o singură cameră, să pună pături groase pe feronerie și uși și să folosească reșouri pentru a se încălzi. Nu este permis să se folosească sobe pe gaz sau electrice, pentru a preveni accidentele.
Transnistria a cerut Rusiei să încheie un nou acord cu Ucraina pentru a relua livrările de gaze
Luna trecută, Parlamentul din Transnistria a cerut Rusiei să încheie un nou acord cu Ucraina pentru a relua livrările de gaze. Guvernul de la Moscova a răspuns că va proteja cetățenii și soldații ruși din Transnistria.
Autoritățile din Chișinău au spus că sunt dispuse să ajute populația din Transnistria, cel puțin în cazuri de urgență, dar autoritățile de la Tiraspol au refuzat ajutorul. Înainte ca acordul de tranzit al gazelor cu Ucraina să expire, Rusia livra Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, care ajungeau și în Transnistria.
Aceste gaze erau folosite pentru a alimenta termocentrala de la Cuciurgan, care furniza energie electrică și pentru partea de vest a Republicii Moldova, la prețuri mai mici. Acum, Republica Moldova depinde de importurile de energie electrică din România pentru a-și acoperi necesarul de peste 60%.
Gazprom ar putea livra gaze în Transnistria pe alte rute, dar cere plata unei datorii vechi pe care Chișinăul nu o recunoaște. Rusia susține că Republica Moldova trebuie să plătească 709 milioane de dolari, dar autoritățile moldovene afirmă că datoria reală este doar de 8,6 milioane de dolari.
În acest context, Republica Moldova acuză Rusia că folosește dependența sa de energia rusească pentru a destabiliza țara, dar Moscova neagă acest lucru.