Locotenent-colonelul Anthony Mather a început să plănuiască înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a încă din 1999, când aceasta avea deja peste 70 de ani. Operațiunea a fost denumită „London Bridge”, iar detaliile au fost ținute secrete până acum. Mather a vorbit pentru prima dată despre efortul și detaliile cu care a fost pus la punct întregul eveniment.
Acesta a condus o echipă de peste 300 de oameni. Se întâlneau o dată pe an pentru a revizui planurile și pentru a se coordona cu angajații reședințelor regale.
În cadrul pregătirilor s-a creat o replică a sălii Westminster în interiorul unui hangar de avioane și a unui vagon de tren special iluminat, cu ferestre din sticlă, pentru a permite celor îndoliați să vadă sicriul în timp ce vagonul călătorea din Edinburgh spre Londra. Vagonul de tren nu a fost însă folosit, deoarece s-a stabilit că ar cauza prea multe întreruperi în rețeaua națională.
Totul a fost plănuit până în cel mai mic detaliu
Pentru a testa cât de rezistente sunt covoarele din Westminster Hall, un bărbat s-a plimbat de-a lungul lor de 100 de ori în timp ce purta cizme cu tocuri din oțel.
Locotenent-colonel Mather a lucrat cu ducele de Norfolk care, în calitate de Earl Marshal, este responsabil cu supravegherea oficială a funeraliilor și încoronărilor regale. Totuși, Mather a fost cel care a întocmit planurile pentru eveniment. Acesta a relatat că prima versiune pentru planul funeraliilor avea 15 pagini, iar ultima copie din 2017 avea aproximativ doi centimetri și jumătate grosime.
„În ultimii ani, am preluat întreaga sală de bal de la Palatul Buckingham. Am făcut totul printr-o prezentare PowerPoint. Oamenii au jurat să păstreze secretul – nu au discutat despre asta, în afară de acei oameni care aveau nevoie să știe.”, a spus Mather.
Nu a discutat niciodată direct cu Regina
Acesta nu a vorbit niciodată direct cu Regina despre înmormântare. Toate mesajele pe care i le transmitea treceau întâi pe la secretara sa și erau livrate într-o cutie roșie. Dacă își dorea să facă vreo modificare, scria și le trimitea înapoi. Cu toate acestea, Mather a mărturisit că a vorbit direct cu fiul său, acum Regele Charles al III-lea.
Locotenent-colonelul a mai spus și că în timp ce pregăteau planurile, s-au gândit și la presiunea sub care se aflau Charles și soția sa Camilla în primele zile după moartea Reginei. Din acest motiv, au pregătit o zi de odihnă de la îndatoririle publice și o serie de pauze scurte în alte zile. Chiar și în zilele libere, Regele lucra totuși într-o oarecare măsură, primind apeluri telefonice de la șefii de stat.