S-a prelungit etapa de preînscriere pentru granturile de retehnologizare pentru IMM

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță prelungirea etapei de preînscriere privind granturile de retehnologizare pentru IMM din România. Astfel, data limită este 31 octombrie 2022, ora 23:59:59.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, anunță prelungirea etapei de preînscriere în platforma IMM Recover pentru contractarea de granturi privind investițiile în retehnologizare.

MIPE anunță prelungirea etapei de preînscriere privind granturile de retehnologizare pentru IMM

Astfel, data estimată pentru lansarea apelului de proiecte și depunerea cererilor de finanțare în aplicația informatică IMMRECOVER, însoțite de toate anexele menționate în Ghidul Solicitantului, este 25 octombrie 2022, ora 10.00, urmând a se închide la data de 31 octombrie 2022, ora 23:59:59.

Practic, în perioada de preînscriere, potențialii beneficiari din România se pot înrola în aplicația IMM Recover și pot pregăti documentele pentru Acțiunea 4.1.1. BIS – „Investiții în activități productive” – Tip de proiect: “Investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență”.

Conform MIPE, obiectivul apelului îl reprezintă refacerea capacității de reziliență a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, prin acordarea de sprijin din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea de investiții inițiale sau investiții inițiale în favoarea în retehnologizare, în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate.

Buget de aproape 300 de milioane de euro

Sursa citată arată că bugetul total alocat este echivalentul în lei al sumei de 290.000.000 euro, din care 150.000.000 euro FEDR-REACT EU și 29.070.298 euro cofinanțare de la bugetul de stat, precum și diferența până la bugetul maxim alocat, respectiv 110.929.702 euro din fonduri ce se pot deconta din fonduri externe nerambursabile prin aplicarea mecanismului de supracontractare prevăzut la art.12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Conform specificațiilor proiectului, granturile se acordă pentru investiții inițiale sau investiții inițiale în favoarea unei noi activități economice, destinate retehnologizării, sub forma de ajutor de stat regional, cu respectarea prevederilor legale.

Acesta granturi au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în exercițiul financiar 2021, cu o cofinanțarea proprie a beneficiarilor în procent de 30% – 60% pentru întreprinderi mijlocii, respectiv 25%-50% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în funcție de regiuni.

Au fost semnate primele 30 de contracte pentru investiții în retehnologizarea IMM-urilor

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au fost semnate luni primele 30 de contracte pentru investiții în retehnologizarea IMM-urilor, finanțate în cadrul Măsurii 411 prin Programul Operațional Competitivitate, anunță instituția.

Valoarea acestor contracte este de aproape 47 milioane de euro, din care peste 43 de milioane de lei sunt în cadrul schemei de ajutor de stat și 3,5 milioane lei prin schema de minimis.

„Marcăm astăzi o premieră în domeniul fondurilor europene, prin semnarea acestor contracte de finanțare într-o perioada relativ scurtă de la momentul lansării apelurilor, iar acest lucru a fost posibil prin digitalizarea întregului proces de depunere și evaluare a cererilor, prin platforma IMM Recover. Astfel, dacă în ”procedura clasică” depunerea și evaluarea celor peste 2.500 de cereri depuse ar fi durat între 1-2 ani, iată că semnăm aceste 30 de contracte în mai puțin de două luni de la momentul lansării apelurilor. Ne-am propus ca, până la sfârșitul acestui an, să semnăm toate contractele pentru proiectele depuse în cadrul măsurii 411. Nevoia de sprijin pentru IMM-uri este una legitimă și reală, fiind cu adevărat coloana vertebrală a economiei românești, de aceea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pregătit măsuri în valoare de peste 2 miliarde de euro destinate companiilor și autorităților locale, prin apeluri deja lansate sau care urmează să fie lansate în perioada următoare. Mâine mai lansăm un apel pe eficiență energetică, iar pe 25 octombrie dăm startul măsurii 411 BIS. Îi felicit pe toți cei care au obținut finanțare și le urez mult succes în implementarea proiectelor”, a declarat ministrul Marcel Boloș.