Rafila, pe data de 10 octombrie, când încă era doar medic, nu și om politic: Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5.000 de infectări pe zi
Raed Arafat, o zi mai târziu, pe 11 octombrie: România ar putea ajunge la 5.000-7.000 de cazuri pe zi, peste 10 zile
Țin minte aceste două declarații pentru că mi-a atras atenția unicitatea mesajului venită aproape concomitent de la două voci medicale de mare încredere pentru ceea ce înseamnă situația României în acest moment.
Rafila, 15 octombrie, ziua în care medicul și devine și politician: Un lucru care m-a determinat să fac acest pas a fost că Marcel Ciolacu a înțeles un lucru – eu mai întâi sunt medic și în al doilea rând voi fi membru al PSD.
Tot Rafila, 25 octombrie (așadar, la câteva zile după intrarea în arena alegerilor parlamentare), avansează ideea modelului suedez și în România (un model cu mai puține restricții, restricții nu neapărat impuse, dar asumate, cumva, firesc, de populație).
Virgil Musta, 25 octombrie, în timp ce Rafila avansa modelul suedez: Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.
Raed Arafat, 25 octombrie: Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă. Din păcate acest lucru va fi imposibil.
V-am arătat mai sus cum s-a produs ruptura la nivelul elitelor medicale din România și cum, mânat de politică, Rafila a început să facă opinie separată de Arafat și Musta, după ce doar cu 10 zile înainte vorbeau pe o aceeași voce.
Punerea politicii înaintea opiniei medicale este dăunătoare în contextul în care opinia publică este și așa divizită de tot felul de teorii care de care mai neavizate. Dacă Rafila și Arafat fac opinie separată, ei fiind experți și vectori de imagine și de încredere, oamenii ce să mai creadă când vine Bittman să-și dea cu părerea despre epidemie?
Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca