Angajaţii Metrorex ar putea intra în grevă generală la jumătatea lunii noiembrie. Astfel, cei o jumătate de milion de bucureşteni care circulă în mod frecvent cu metroul vor fi nevoiţi să apeleze zilnic la transportul de suprafaţă, a cărui capacitate ar putea fi sufocată.

Potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, în data de 1 noiembrie 2009 va expira contractul colectiv de muncă, iar dacă până în acel moment nu va fi încheiat un alt contract, conform legii, angajaţii pot începe acţiunile de protest.

„Vom face uz de lege dacă până la 1 noiembrie nu se rezolvă situaţia, iar maxim până pe 15 noiembrie vom declanşa greva generală, după ce vom parcurge toate etapele legale”, a declarat, pentru capital.ro, Ion Rădoi.

Fără buget aprobat nu se poate negocia nimic

Pe de altă parte, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat că negocierea unui nou contract de muncă se poate face numai după aprobarea bugetului şi a fondului de salarii, iar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

„Mai sunt două luni din acest an şi eu nu am nici măcar bugetul pentru 2009, cu atât mai puţin pentru anul 2010. […] Noi nu avem condiţiile pentru negociere, pentru că acest lucru se poate face numai după aprobarea bugetului şi a fondului pentru salarii”, a precizat directorul Metrorex.

Ion Rădoi a declarat că în primul rând, sindicaliştii cer majorarea salariilor, măsură care să ţină cont de scăderea puterii de cumpărare, cursul de schimb şi inflaţie.

Ministerul Finanţelor nu a aprobat bugetul Metrorex

„Noi am făcut deja mai multe demersuri către Ministerul Finanţelor, chiar şi către preşedintele României, dar nu a fost semnat contractul pentru că administraţia nu a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs”, a spus Rădoi.

Sindicalistul a explicat că în mod normal, bugetul trebuie aprobat prin lege la sfârşitul fiecărui an pentru anul viitor. Totuşi, în cazul companiilor deţinute de stat se poate aproba, printr-o lege specială, bugetul „pe unitate”. Acesta ţine loc de buget aprobat până la avizarea de către Ministerul Finanţelor, pentru ca respectivele companii să poată funcţiona.

„Acum urmează să parcurgem etapele prevăzute de lege pentru rezolvarea conflictelor de interese. Prima etapă este medierea conflictului la Ministerul Muncii, urmează greva de avertisment şi greva generală”, a menţionat liderul USLM.

Salariul mediu brut al angajaţilor Metrorex se situează la nivelul de 1.500 – 1.600 de lei, iar prin cumularea sporurilor, salariul mediu net ajunge aproximativ la acelaşi nivel, a conchis sindicalistul.