Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iași, trage semnalul de alarmă. Acesta subliniază faptul că agresivitatea virusului și rapiditatea cu care acesta se răspândește cere un lockdown de cel puțin „două săptămâni”.
Într-un interviu acordat la Antena 3, medicul susține că România nu are o altă șansă decât restricțiile. El a precizat că a propus acest lockdown în urmă cu o lună, iar potrivit acestuia, lockdown presupune vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale.
„Măsurile așa-zis restrictive, care de fapt fac parte din măsurile epidemiologice normale într-o asemenea situație. Nu mai târziu de acum o lună, eu am propus un lockdown de cel puțin două săptămâni, acest lockdown dublat de o obligativitatea vaccinării anumitor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele care activează în domeniul educațional și sigur, categoriile profesionale care intră în interacțiune cu aglomerații populaționale importante.
Haos în spitalele din România
Şi anume, pacienți, care în primă fază se prezintă în triajul spitalelor cu un necesar minim de oxigen, undeva între 3 și 5 litri de oxigen pe minut, necesită internare, inițierea imediată a tratamentului specific, dar imediat după internare, discutăm la intervale de câteva ore, necesită o escaladare a oxigenoterapiei ajungând la un moment dat, să apelăm la colegii noștri pentru un consult de specialitate și de cele mai multe ori, internarea acestor într-un sector de Terapie Intensivă”, a spus medicul.
Totodată, el a vorbit și despre situația din spitale. Florin Roșu susține că toate secțiile ATI sunt pline, iar la Iași, în spitalul de care se ocupă toți pacienții primesc îngrijirile corespunzătore, însă numărul lor crește de la o zi la alta.
Ținând cont că în momentul de față toate secțiile de Terapie Intensivă, cu Unitățile de Primiri Urgențe, compartimentele de Primiri Urgențe sunt colmatate de pacienți, care într-adevăr au nevoie de îngrijire medicală. Noi, în cadrul Spitalui Clinic de Boli Infecțioase din Iași, am pus în practică, un sistem pe care noi l-am numit preterapie, unde pacienții posibili de a deveni candidați de îngrijire specifică de Terapie Intensivă, sunt monitorizați atent de către medici specialiști ATI și sunt ventilați cu ajutorul unor măști, device-uri speciale, care le livrează un flux mare de oxigen, ajungând până la 65 de litri de oxigen pe minut.
Atâta timp cât nu vom avea o secvențiere, eu sunt adeptul ca și marea majoritate a colegilor mei, sunt adeptul medicinei bazate pe dovezi. Până nu vom avea o secvențiere a unei eventuale noi tulpini virale, nu putem să afirmăm acest lucru”, a mai adăugat acesta.
Medicul susține că având în vedere simptomele identificate la pacienți, în opinia sa, este vorba despre o tulpină virulentă, nouă, și mult mai agresivă. El a mai adăugat că spitalele nu mai pot ține pasul cu numărul bolnavilor.
El a mai subliniat faptul că doar un lockdown ar putea face posibilă ieșirea dintr-un astfel de impas.
Din punct de vedere al simptomatologiei, din punct de vedere al manifestării clinice, părerea mea este că ne confruntăm cu o nouă tulpină virală mult mai virulentă, se transmite mult mai repede și din nefericire, determină o agresivitate asupra organismului, mult mai importantă. Din punctul meu de vedere, putem să operaţionalizăm toate spitalele din România. Le putem transforma din spitale non-COVID, în spitale COVID.
Nu vom putea ţine în momentul de faţă pasul cu rata de infectare. Atâta timp cât populaţia nu va fi conştientă, că singura modalitate prin care putem combate pandemia este vaccinarea, aceasta fiind dublată de respectarea măsurilor de prevenţie. Şi sigur, un lockdown se impune în momentul de faţă. Aceasta este părerea mea. Nu vom putea trece peste acest moment”, a declarat Florin Roşu, şeful secţiei ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
”Puneţi în carantină oraşele!”
De menționat este faptul că, medicul Florin Roșu nu este singurul care cere un lockdown total. O reacție similară a venit și din partea medicului psihiatru Gabriel Diaconu, care i-a solicitat public preşedintelui Klaus Iohannis instituirea stării de urgenţă.
Acesta susține că nimeni nu își dorește să piardă oameni apropiați în fiecare zi, subliind faptul că în prezent, România este dominată de haos și de orgolii politice.
„Beznă. Domnule preşedinte, Nu vrem să ne mai moară părinţii. Nu vrem să ne mai moară copiii. Nu vrem să mai numărăm, în oroare, cifrele zilei de ieri până astăzi şi pentru câţi a mai devenit ultima. Experimentul guvernamental a eşuat. Domnesc haosul, orgoliile meschine ale unor politicieni miopi.
Lunile octombrie şi noiembrie, fără măsuri radicale sanitare, vor vedea moartea a zeci de mii de români. Este un lucru care nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Diferenţa este că aceştia sunt oameni nevinovaţi, nu soldaţi. Nu se luptă cu o forţă combatantă ostilă. Sunt victimă a bolii date de un virus, şi complicaţiilor ei”, a scris medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe pagina sa de Facebook.
Medicul susține că statul român a eșuat în ceea ce privește controlul pandemiei de coronavirus. În acest context, medicul îi cere lui Klaus iohannnis să instituie starea de urgență și să admită că a eșuat în protejarea cetățenilor săi.
„Admitem că oamenilor le este frică. Admiteţi că statul a eşuat în a-şi proteja cetăţenii. Puneţi punct degringoladei politice. Instituiţi starea de urgenţă. Puneţi în carantină oraşele copleşite de cazuri şi de morţi”, afirmă medicul.