Decizie importantă pentru românii care au credite la instituțiile financiare nebancare (IFN-uri). Aceștia vor beneficia de dobânzi mai mici. Curtea Constituțională a aprobat plafonarea acestora.

Actul urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Măsura va fi aplicată atât pentru noile împrumuturi cât și pentru cele existente.

S-au aflat acum noi detalii privind noile rate ale românilor care au contractat împrumuturi de la IFN-uri.

Plafonarea dobânzilor la creditele noi de la IFN-uri, dar și la actuale

În clipa în care președintele semnează, plafonarea dobânzilor va fi aplicată atât pentru creditele în derulare, cât și pentru cele noi.

Conform legii, „dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare destinate investițiilor imobiliare nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.

În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Curtea Constituțională a României (1)
Curtea Constituțională / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Trei plafoane distincte pentru dobânzile la credite

Se vor stabili astfel trei plafoane distincte pentru dobânzile la credite:

  1. În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi. În același timp, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.
  2. Pentru creditelor de consum cu valoare între 5.001 lei și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi. Concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.
  3. În cazul creditelor de consum cu valoare între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi. În plus, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Românii, protejați de dobânzile exorbitante practicate de IFN

Amintim că cei de la Curtea Constituțională au aprobat Legea propusă de PSD prin care au fost plafonate dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare. A venit apoi o sesizare făcută de parlamentarii USR la Curtea Constituțională privind această lege, dar judecătorii au respins în unanimitate contestația. Ei au considerat legea constituțională.

Astfel, proiectul urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Legea propusă de PSD vine în sprijinul românilor pentru a-i proteja de dobânzile exorbitante practicate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri). Acestea pot ajunge până la 700-800%. Conform proiectului, pentru creditele de consum de maxim 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi. Valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Sunt incluse și cheltuielile legate de recuperarea creditului și executarea silită.