Măsuri împotriva turismului de cumpărături. Dacă obișnuiți să faceți cumpărăturile săptămânale în țările vecine, trebuie să știți că se vor impune anumite restricții.
Măsuri împotriva turismului de cumpărături
Măsuri împotriva turismului de cumpărături. Dacă valoarea bunurilor achiziționate depășește 160 de euro, acestea trebuie declarate la vamă. Aceste măsuri stricte au fost introduse pentru a combate așa-numitul „turism de cumpărături” și impun tot mai multe obstacole pentru cei care își cheltuiesc banii în afara țării.
Consiliul Federal al Elveției a hotărât, așadar, să reducă la jumătate limita pentru cumpărăturile duty-free. Deși mai multe cantoane și-au exprimat dorința de a impune restricții mai drastice, Departamentul de Finanțe a stabilit că limita va scădea de la 300 de franci la 150 de franci (aproximativ 160 de euro).
Începând cu 1 ianuarie 2025, TVA-ul elvețian va trebui plătit pentru achizițiile care depășesc această sumă. Această limită de scutire se aplică pe zi și pentru fiecare persoană. Consiliul Federal a anunțat aceste modificări, conform publicației Tagblatt.
Departamentul de Finanțe își păstrează planul inițial. În cadrul consultării, s-au exprimat numeroase opinii, în special din partea cantoanelor de frontieră, care au solicitat o limită de scutire considerabil mai mică, chiar și de 50 de franci.
Consiliul Federal se opune unei reduceri suplimentare a limitei din motive de natură practică.
„O limită mai mică fără valoare ar crește în mod disproporționat costurile de vămuire și control atât pentru Oficiul Federal de Vamă și Securitate a Frontierei, cât și pentru călători”, se arată în declarația Oficiului Federal de Vamă și Securitate a Frontierei (Bazg).
Cu alte cuvinte, cu cât nivelul de vămuire este mai scăzut, cu atât timpul de așteptare în vamă este mai îndelungat.
Aplicația nu este gata
În ceea ce privește eforturile administrative, guvernul federal face referire la aplicația de vămuire „Quickzoll”, care permite declararea mărfurilor pentru import în mod autonom. Aceasta îi scapă pe cumpărătorii străini de necesitatea de a se prezenta la ghișeu. Totuși, toate bunurile declarate prin intermediul acestei aplicații sunt impozitate la cota standard de TVA de 8,1%. Dacă doriți să beneficiați de o rată mai mică de 2,6% pentru achizițiile dvs., va trebui să vă prezentați la ghișeul vamal. Implementarea acestei opțiuni în aplicație este estimată să fie disponibilă abia începând cu 2026.
Cât despre protecția consumatorilor, unii oameni descriu situația actuală ca pe un „monstru birocratic” care doar abordează simptomele problemei. Nu este responsabilitatea politicienilor să susțină „strategia de prețuri ridicate” a comercianților cu amănuntul. În loc de impunerea unor limite mai scăzute la taxe vamale, ar trebui ca magazinele să implementeze, în sfârșit, „reduceri de preț”.
Această nouă reformă a fost propusă de cantoane și parlament, inclusiv prin intermediul a două inițiative profesionale din Thurgau și St. Gallen. Politicienii speră că, astfel, cumpărăturile săptămânale în afaceri externe vor deveni mai puțin atrăgătoare.
Eficiența acestei măsuri se va dovedi în cursul anului următor. Monitorul prețurilor și-a exprimat deja îngrijorările, iar Stefan Meierhans a subliniat că reducerea limitei de la 300 la 150 de franci este o decizie greșită, pe care a expus-o în primăvară. Este puțin probabil ca această măsură să aibă un impact semnificativ asupra turismului de cumpărături, deoarece TVA-ul nu va compensa „diferențele adesea uriașe de preț” dintre Elveția și țările vecine.