Au renunțat ce tot la certificatul verde! Măsura nu este eficientă împotriva tulpinii Omicron
Începând de vineri, 28 ianuarie, certificatul verde nu va mai avea niciun efect în Catalonia. Oamenii care vor să meargă în baruri, restaurante și săli de sport nu vor mai trebi să prezinte documentul, după ce autoritățile au decis că acesta nu este eficient împotriva tulpinii Omicron, informează France Presse.
„O parte importantă din populaţie este susceptibilă din nou să fie infectată (…), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala”, a explicat guvernul regional catalan.
Presa internațională mai scrie că decizia a intrat deja în Monitorul Oficial regional, amintind că certificatul verde a intrat în vigoare în această zonă la finalul lunii noiembrie anul trecut.
Majoritatea restricțiilor au fost ridicate
Chiar dacă numărul de cazuri de infectare este ridicat, sistemul medical catalan nu mai este pus sub presiune, motiv pentru care majoritatea restricțiilor au fost ridicate. Așadar, în cursul zilei de marți s-a renunțat la limitele de ocupare a restaurantelor și la limita de zece persoane pentru petrecerile private.
În urmă cu o săptămână, a fost ridicată și restricția de circulație impusă între orele 01:00 și 06:00, impusă de la finalul lunii decembrie.
Totuși, oamenii vor mai trebui să respecte o măsură – închiderea discotecilor.
Ce se întâmplă cu certificatul verde în România
Ministerul Sănătății a informat ce se întâmplă cu certificatele verzi după 1 februarie. De asemenea, a fost explicat de câte vaccinuri anti-COVID-19 avem nevoie pentru a putea călători liberi în teritoriul european.
Conform informațiilor transmise de Ministerul Sănătății, după 1 februarie, certificatele verzi vor rămâne valabile pentru oamenii vaccinați cu schema completă sau injectați cu o singură doză de vaccin, dacă au ales să se imunizeze cu Johnson & Johnson, însă această regulă este valabilă DOAR pe teritoriul țării noastre.
România a hotărât să nu se alinieze la ultima reglementare cu Uniunea Europeană, ce presupune limitarea valabilității certificatului verde la 270 de zile, adică nouă luni.
Persoanele care intenționează să călătorească pe teritoriul european după 1 februarie trebuie să se vaccineze cu doza booster pentru a putea avea certificatul verde valabil și-n afara României.
„Hotărârea luată de Comisia Europeană în luna decembrie va intra în vigoare de la 1 februarie. Din păcate, românii care au mai mult de 9 luni de la vaccinarea cu schema completă de la ultima doză de vaccin și vor să plece în străinătate după data de 1 februarie, practic nu mai au certificat verde din acel motiv și trebuie să își facă doza booster pentru a beneficia de acest certificat verde prin care pot să călătorească liberi în spațiul european. Altfel, dacă nu vor face această doză, practic nu vor avea certificat verde”, a explicat Sabrina Preda, jurnalist și realizator News Hour With CNN, pentru Antena 3.