S-a schimbat CIV. Obligațiile proprietarilor de mașini
Registrul Auto Român (RAR) anunță că a fost redactat un nou format pentru Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), însă posesorii de mașini nu trebuie să-și facă griji.
”Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format, adaptat prevederilor legislative actuale”, au anunțat reprezentanții Registrului Auto Român, care spun însă că documentele vechi nu trebuie schimbate acum.
Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) au anunțat că posesorii de vehicule nu trebuie să își facă griji cu privire la scotocirea printre actele mașinii sau să se întrebe ce pași să urmeze în această situație, deoarece modificarea formei Certificatului de Înmatriculare a Vehiculului (CIV) nu impune nicio obligație nouă pentru aceștia. Într-o declarație oficială, aceștia au explicat că noul format al CIV păstrează aceleași categorii de informații esențiale despre vehicul, dar elimină câmpurile care erau destinate completării datelor personale ale proprietarului și numărului de înmatriculare.
Reprezentanții RAR au menționat că noul model de CIV a început deja să fie eliberat în reprezentanțele RAR din întreaga țară. Totuși, au subliniat că documentul în forma anterioară rămâne perfect valabil și poate fi schimbat dacă este nevoie, de exemplu, în caz de pierdere sau deteriorare a acestuia, la cererea posesorilor de vehicule.
Aceștia au adăugat că au fost transmise informații și stațiilor ITP autorizate pentru a le aduce la cunoștință despre schimbarea de format a documentului.
Schimbarea formei CIV a fost efectuată pentru a se alinia cerințelor stabilite de Ordonanța de Guvern 78/2000, precum și de Ordinul Comun al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Finanțelor (MF) nr. 211/28/391/2024, care stabilește noul format al CIV. Această modificare a fost necesară pentru a asigura conformitatea cu reglementările actuale și pentru a simplifica gestionarea documentelor de înmatriculare a vehiculelor.
Când se poate dispune anularea cărții de identitate
În altă ordine de idei, RAR a anunțat situațiile în care cartea de identitate a vehiculului (CIV) poate fi anulată din baza de date a instituției.
Conform legislației din România, eliberarea unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului (CIV) este condiționată de identificarea vehiculului de către reprezentanții RAR. Dacă pentru un vehicul a fost emis un CIV, acest document poate fi solicitat de autoritatea de înmatriculare pentru diverse operațiuni, inclusiv pentru radierea vehiculului din circulație.
Anularea cărții de identitate a vehiculului (CIV) din baza de date a Registrului Auto Român (RAR) se poate dispune în următoarele situații:
- Imposibilitatea identificării vehiculului: Dacă sunt prezentate documente justificative emise de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public care atestă imposibilitatea identificării vehiculului (de exemplu, furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.).
- Înmatricularea în alt stat: Dacă se prezintă un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care dovedește că vehiculul a fost înmatriculat într-un alt stat.
- Certificat de dezmembrare sau distrugere: Dacă se prezintă un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului fiind introdus în baza de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului emis într-un alt stat.