Schimbarea momentului în Codul Muncii! Ce se întâmplă cu concediile în 2023? Toți angajații trebuie să știe
Totodată, programările colective se fac după o consultare prealabilă cu sindicatele sau cu toți angajații, în cadrul unei ședințe comune. Potrivit prevederilor din Codul Muncii, perioada de concediu de odihnă poate fi fixată pentru fiecare angajat în parte.
De asemenea, angajații au posibilitatea de a depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.
În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Ce trebuie să facă angajații care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu?
Trebuie menționat că angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.
Totodată, angajații pot primi un anumit număr de zile libere plătite în situații excepționale. Este vorba despre:
- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior;
- 5 zile pentru schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate;
- 5 zile pentru căsătoria salariatului;
- 5 zile pentru nașterea unui copil, sau 10 zile în cazul în care tatăl a urmat un curs de puericultură;
- 3 zile pentru decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor;
- 2 zile pentru căsătoria unui copil al salariatului;
- o zi pentru decesul bunicilor, fraților, surorilor;
- o zi pentru donatorii de sânge.
Apare un nou concediu în România
Amintim că Senatul României a adoptat miercuri, 14 decembrie 2022, un proiect de lege care vizează completarea Legii 273 din 2004 privind procedura adopţiei, astfel încât părinții adoptivi să poată beneficia de un concediu de acomodare de maximum doi ani.
Acest proiect de lege a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. El a fost iniţiat de către parlamentari PNL și susținut de USR şi minorităţi.
„La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor”, se arată în expunerea de motive.