Sancțiuni noi privind drapelul României

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea. Aceasta impune sancțiuni pentru încălcarea interdicției de a adăuga pe drapelul României inscripții și simboluri neaprobate prin lege sau regulamente militare.

Modificarea adusă articolului 20 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, stabilește contravenția și sancțiunile pentru această abatere.

Cetățenii sunt acum obligați să manifeste respect față de drapelul României și imnul național, interzicându-li-se să adauge orice inscripții sau simboluri neaprobate.

Încălcarea acestei interdicții constituie contravenție și atrage sancțiuni sub formă de amendă ce pot ajunge la 20.000 de lei. Agenții din cadrul Poliției Române și ai Jandarmeriei Române vor fi însărcinați cu aplicarea sancțiunilor, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.

„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei (…) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede actul normativ.

Expunerea de motive a legii subliniază gravitatea actului de pângărire a drapelului României, considerat simbol național, prin adăugarea de însemne peste culorile naționale. Această abatere este considerată o amenințare la adresa ordinii publice și necesită sancțiuni proporționale pentru a descuraja astfel de acțiuni antinaționale.

Când se arborează drapelul?

De menționat că, potrivit Legii nr. 75/1994 drapelul României se arborează în mod permanent:

  • pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice;
  • la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură;
  • la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional;
  • ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

De asemenea, mai este prevăzut că drapelul se arborează temporar în următoarele situații:

  • cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale;
  • cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară;
  • cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalităţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi şi pe diferite trasee;
  • în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
  • cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive, pe stadioane şi alte baze sportive;
  • în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare.