Anumiți români vor putea vota doar în localitatea de domiciliu

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 28 iunie 2023, un proiect legislativ potrivit căruia cetăţenii români care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de șase luni înaintea scrutinului electoral, îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea de domiciliu. Au fost înregistrate 237 de voturi PRO, 36 de voturi CONTRA și două abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Conform deputatului liberal Gigel Știrbu, inițiatorul proiectului de lege, în acest fel va fi prevenit „turismul electoral” şi „distorsionarea” rezultatelor alegerilor.

Proiectul legislativ modifică şi completează actele normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul că persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de șase luni înaintea scrutinului electoral îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul. În acest caz, cetăţenii români vor vota pe lista suplimentară.

Potrivit proiectului legislativ, cel târziu cu 45 de zile înaintea scrutinului electoral, cetăţenii români cu drept de vot (care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de șase luni înaintea scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri) vor putea solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea în registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru scrutinul respectiv.

„Cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul”, prevede acest act normativ.

Ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin?

În plus, începând cu acest an, legislația privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost modificată, astfel încât este obligatoriu că persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin să își schimbe actul de identitate sau să solicite o viză de flotant în termen de 15 zile.

Viza de flotant este o alternativă la schimbarea actelor de identitate, însă durata ei de valabilitate nu poate depăși un an. După expirarea sa, titularul actului de identitate trebuie să se adreseze din nou autorităților locale pentru a o reînnoi, pentru o nouă perioadă de până la un an.

Cei care optează pentru viza de flotant trebuie să se adreseze serviciului de evidență a populației și să completeze o cerere în acest sens. Cererea trebuie însoțită de actul de identitate și de un document care să dovedească adresa de domiciliu.