Schimbări legislative pentru cei care stau la bloc, care au ca scop principal asigurarea unei repartizări echitabile a costurilor de încălzire și apă caldă de consum între locatari. Aceste reglementări vor contribui la promovarea eficienței energetice și la reducerea risipei.
Noile reglementări pentru cei care stau la bloc
Guvernul României a făcut un pas semnificativ către eficiența energetică și echitatea costurilor de întreținere prin adoptarea Ordinului nr. 7/2024, care introduce un regulament privind repartizarea consumurilor de energie termică în bloc de tip condominiu.
Acest nou cadru legal, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 260 din 27 martie 2024, are ca scop optimizarea consumului de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum, aducând modificări semnificative în modul de calcul și repartizare a costurilor asociate.
Regulamentul se aplică modalității de distribuție a consumurilor de energie termică și a costurilor asociate între locatarii în bloc de tip condominiu. Se aplică atât în situațiile în care există un sistem centralizat de furnizare a energiei termice, cât și în cazul în care fiecare unitate locativă dispune de o instalație proprie de producere a energiei termice.
Este important de menționat că regulamentul se aplică doar în situațiile în care distribuția căldurii în clădire se face pe verticală.
Totodată, este esențial de precizat că noile reglementări nu se aplică în cazul în care blocurile de tip condominii sunt dotate cu contoare individuale care măsoară direct consumul de energie termică pentru fiecare apartament sau unitate, în situația în care sistemul de distribuție a căldurii funcționează pe orizontală.
Ce urmărește regulamentul și cine-l aplică
Regulamentul de repartizare urmărește respectarea următoarelor principii:
- asigurarea unei repartizări echitabile a consumurilor de energie termică înregistrate de contorul de la branșament între consumatorii din condominiu;
- proprietarii/utilizatorii apartamentelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv, de energia termică consumată în condominiu trebuie să participe cu o cotă-parte la achitarea acesteia;
- protecția consumatorilor din condominiu;
- utilizarea eficientă a resurselor energetice;
- transparența modului de repartizare a consumurilor de energie termică între apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință dintr-un condominiu.
Prevederile regulamentului se aplică, printre altele, de către asociațiile de proprietari/asociațiile de chiriași/proprietarii condominiilor, după caz, din imobilele de tip condominiu în care sunt montate sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire şi/sau sisteme de repartizare a costurilor pentru apă caldă de consum.