Clasamentul, publicat de US News și World Report, analizează cât de mare este influența unor țări, precum și puterea lor politică, economică, culturală și militară, potrivit Businessinsider.
Statele Unite, urmate de China
După cum era de așteptat, primul loc este ocupat de Statele Unite, pe care US News le-a numit „cea mai dominantă putere economică și militară din lume”. Site-ul a menționat că ștampila culturală a SUA se extinde în lume, în funcție și de cultura populară care se exprimă în muzică, cinema și televiziune. Totuși, se subliniază că SUA se află într-o perioadă de „neliniște”, inclusiv după protestele motivate rasial din 2020. Pe locul doi se află China. Cea mai populată țară din lume este a doua cea mai mare economie din lume, fiind puternic controlată de Partidul Comunist.
Totuși, raportul arată că țara are de suferit de pe urma luptelor interne și a inegalității în creștere, fiind acuzată în mod repetat de încălcări ale drepturilor omului. Cu toate acestea, China continuă să aibă o influență imensă asupra economiei lumii.
Rusia, pe podium, în ciuda războiului din Ucraina
În ciuda războiului din Ucraina, Rusia a ocupat locul trei. Modul în care Rusia este percepută în întreaga lume în urma invaziei Ucrainei și a sancțiunilor occidentale asupra economiei a afectat-o clar. Cu toate acestea, raportul precizează că Rusia este, în continuare, cea mai mare țară din lume, ca suprafață, și este, de asemenea, una dintre cele mai mari economii din lume, datorită producției de petrol și gaze. Site-ul a mai menționat că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și participă și la G20.
Germania, pe locul patru, urmată de Marea Britanie
Pe locul patru se află Germania, cea mai populată țară din Uniunea Europeană. Site-ul a menționat că Germania are una dintre cele mai mari economii din lume și a avut un rol semnificativ în comunitatea internațională, de la reunificarea sa, în 1990. Germania este și unul dintre cei mai mari importatori și exportatori din lume. Pe locul cinci se află Marea Britanie.
Potrivit clasamentului, Marea Britanie este „o națiune foarte dezvoltată, care exercită o influență economică, politică, științifică și culturală considerabilă”. De asemenea, Londra joacă un rol major în sistemul financiar global.
Coreea de Sud și Franța
Coreea de Sud se află pe locul șase. Țara are una dintre cele mai mari economii din lume, care se bazează pe înaltă tehnologie și servicii. În plus, Coreea de Sud are una dintre cele mai mari economii naționale brute din lume”, precum și un număr deosebit de mare de investiții străine. Pe locul șapte se află Franța, ”o națiune bogată, cu venituri mari și cu o influență globală enormă”. De asemenea, Franța este una dintre cele mai vizitate țări din lume și unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume.
Japonia coboară, Emiratele Arabe urcă
În clasamentul din acest an, Japonia se află pe locul 8. Este considerată „una dintre cele mai avansate țări din punct de vedere tehnic”. S-a remarcat, de asemenea, că este a treia economie, ca mărime, din lume. Japonia a coborât, însă, două locuri față de anul trecut, când se clasase pe locul șase.
Pe locul 9 se află Emiratele Arabe Unite. Țara a urcat cu un loc față de anul trecut. Israelul este pe locul 10. În ciuda dimensiunii sale, țara a jucat un rol semnificativ în afacerile globale și are o economie puternică. Principalele exporturi ale Israelului sunt diamantele, echipamentele tehnologice și medicamentele. Israelul a urcat cu un loc față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 11.