Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că rolul SUA s-a diminuat, ca şi cel al Regatului Unit şi al Franţei, în timp ce Berlinul şi Beijingul – în termeni de importanţă politică şi economică – se îndreaptă spre statutul de superputeri mondiale.
Dacă Washingtonul nu este gata să discute probleme globale cu Moscova, Rusia este pregătită să aibă o astfel de discuţie cu alte naţiuni, a menţionat Putin.
Preşedintele rus a mai spus că SUA nu mai pot pretinde la excepţionalism şi s-a întrebat de ce ar vrea să o facă.
Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA, de pe 3 noiembrie, Vladimir Putin şi-a exprimat de asemenea speranţa că noua administraţie va fi gata de dialog privind securitatea şi controlul asupra armelor nucleare.
Este necesar un sistem de control asupra armelor
Preşedintele rus a declarat că lumea nu are niciun viitor fără un sistem de control asupra armelor, în condiţiile în care viitorul Tratatului pentru controlul asupra armelor nucleare dintre Rusia şi SUA rămâne incert.
Washingtonul a respins săptămâna trecută propunerea Moscovei pentru o extindere necondiţionată cu un an a ultimului tratat ce limitează armele nucleare strategice ale SUA şi Rusiei, calificând drept inacceptabilă această propunere.
În cadrul discursului susţinut la reuniunea Clubului de discuţii Valdai, Putin a asigurat că securitatea Rusiei nu va avea de suferit dacă tratatul nu va fi extins.
Tratatul va expira în februarie
Tratatul Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), semnat în 2010 şi care ar urma să expire în februarie, restricţionează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura Rusia şi SUA, precum şi pe cel al rachetelor şi bombardierelor care le pot transporta.
În pofida divergenţelor, Moscova şi Washingtonul par să se apropie de un acord asupra Noului START, menţionează Reuters.