Ministerul muncii a modificat proiectul de lege care prevedea, după cum a relatat capital.ro, în cazul PFA şi a profesiilor independente, obligaţia de a plăti contribuţiile sociale la pensii la întreg venitul care apărea în statisticile Fiscului şi nu la suma pentru care a optat contribuabilul.

Dacă pâna acum se datorau contribuţii pe dividende, venituri din cesiunea acţiunilor, din lichidare sau din profesii liberale, doar dacă beneficiarul nu avea şi salariu, în noul proiect de lege (ambele variante)aplicarea contribuţiilor la veniturile nesalariale se va face în toate cazurile.  Citiţi aici exact despre cum s-au modificat articolele de lege.

 

Există şi o veste bună, după cum semnalează avocatul Gabriel Biriş: au fost introdus un plafon pentru nivelul maxim al contribuţiilor datorate. Ce este peste cinci salarii medii, nu se impozitează.

Critici la adresa guvernului

“Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor comentarii cu privire la conţinutul articolului 11 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ postat pe site-ul ministerului în data de 26 ianuarie 2010, vă informăm că în cuprinsul articolului menţionat s-a strecurat o eroare de redactare”, se arată într-un anunţ al ministerului Muncii.

Articolul în care am semnalat initiativa legislativă a atras un număr record, de peste 160 de comentarii din partea cititorilor capital.ro, care critică aprins măsurile la care s-a gândit guvernul, care ar fi creat presiuni suplimentare, sau chiar ar fi pus lacătul pe sute de mii de iniţiative priviate.

„Acest guvern doreste sa se aleaga prafu de aceasta tara”.

Ajung sa cred ca in tara asta cine munceste devine o categorie discriminata, pe care statul are grija sa o exploateze la maxim, in timp ce cei care stau cu mana intinsa la stat o vor duce foarte bine! „

Citiţi aici restul comentariilor.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, nu a putut fi contactat pentru explicaţii, consilierii săi afirmând că se află într-o întâlnire cu premierul Boc.

După cum am relatat în articolul de pe capital.ro, în proiectul publicat pe 26 ianuarie de ministerul Muncii se prevedea că persoanele care au venituri nesalariale datorează contribuţii la pensii calculate la întreg venitul realizat, eliminându-se posibilitatea existentă în prezent de a opta pentru suma asigurată.

Varianta din 26 ianuarie

„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi care, anual, se regularizează pe baza declaraţiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă diferenţa dintre veniturile realizate şi cele declarate este mai mare de 10%”. (articolul 11, aliniatul (2) ).

Varianta din 27 ianuarie

„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat in Legea salarizării unice (n.r. salariul minim din sectorul bugetar de 705 lei/lună) şi mai mare decat valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.”

O veste bună: plafon maxim pentru taxe

Avocatul Gabriel Biriş, specializat pe probleme fiscale, spune că totuşi, proiectul de lege conţine şi un element pozitiv: plafonarea contribuţiilor datorate lunar, care nu le pot depăşi pe cele datorate pentru cinci salarii medii brute.

 „Venitul lunar asigurat (…) nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute”, se arată în cea mai recentă variantă a proiectului.

Biriş susţine că prin impunerea unei limite maxime, decente, pentru nivelul contribuţiei, va scădea „motivaţia” celor care au venituri foarte mari de a nu le declara.

Avocatul vine cu exemplul personal. Potrivit legii, membrii baroului contribuie la un sistem de pensii separat de cel public. Nivelul contribuţiilor este de 10%, însă sunt plafonate la 1.000 de lei lunar. Avocaţii plătesc şi contribuţii la pensii, de 5,5%, însă fără să existe plafon maximal. Biriş susţine că, în aceste condiţii, s-a aflat în situaţia paradoxală în care a plătit pentru asigurările de sănătate o sumă de zece ori mai mare decât la pensii, unde cota de impozitare este dublă.

În privinţa taxării PFA-urilor, Biriş spune că „de principiu, este corect ca toată lumea să plătească”, iar eliminarea portiţelor prin care persoanele fizice se pot sustrage de la plata impozitelor şi contribuţiilor este un lucru bun.

Însă, în viziunea acestuia, era mult mai bine dacă acest lucru se întâmpla în 2005, odată cu introducerea cotei unice (când problema a fost dezbătută chiar la iniţiativa sa) şi nu acum, în plină criză economică. „Momentul 2005 a fost unic”, a completat Biriş.