Parlamentul Slovaciei a aprobat joi plafonarea vârstei de pensionare la 64 de ani. „Nu vrem ca oamenii să iasă la pensie la 70 sau 72 de ani în viitor. Acest lucru este complet inacceptabil. Nu vrem ca oamenii să moară la lucru”, a declarat joi Robert Fico, liderul celui mai important partid din coaliţia guvernamentală, şi fost prim ministru, după votul din Parlament.
Anul trecut vârsta de pensionare a fost stabilită la 62,5 ani, potrivit unei legi adoptată în 2012 care majora gradual vârsta de pensionare în fiecare an, având în vedere că durata de viaţă a oamenilor creşte, o formulă lăudată de economişti ca o modalitate pentru a reduce presiunile asupra finanţelor publice.
Potrivit calculelor efectuate de Consiliul pentru responsabilitate bugetară (RRZ), un organism independent, vârsta de pensionare ar urma să ajungă la plafonul de 64 de ani după 2030.
CITEȘTE ȘI Un proiect grandios al lui Ceauşescu este readus în discuţie. Ce vrea PSD să facă acum
„Această măsură va înrăutăţi dramatic sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice. Ea va majora datoria publică cu 80,2% sau 138 miliarde euro (la preţurile din 2017) până în 2067”, a precizat RRZ .
Economia slovacă este puternic dependentă de producţia de automobile iar finanţele publice sunt într-o stare bună pentru moment. Guvernul de la Bratislava vrea să încheie anul 2019 cu un buget echilibrat dar a renunţat la planurile anterioare care prevedeau un mic surplus bugetar în 2020, în condiţiile în care vrea să-şi majoreze cheltuielile şi să reducă taxele pentru companii.