Românii s-au obișnuit deja cu fluctuația prețurilor la carburanți care se schimbă chiar și de la o zi la alta. Motorina s-a scumpit, la pompă, marți.
S-a scumpit motorina. Prețurile pentru carburanți la pompă
Nu trece zi în care să nu avem surprize la prețurile pentru carburanți la pompă. Acestea se schimbă de la o zi la alta. Marți, 09 iulie, se constată o creștere a prețului la motorină față de ziua anterioară.
Cât costă benzina și motorina? Prețurile carburanților în România sunt următoarele:
– Benzină standard: între 7,49 și 7,63 lei pe litru
– Benzină premium: între 8,09 și 8,33 lei pe litru
– Motorină standard: între 7,63 și 7,72 lei pe litru
– Motorină premium: între 8 și 8,28 lei pe litru
În ceea ce privește GPL-ul, prețul este în ușoară scădere și a ajuns marți la între 3,47 și 3,53 lei pe litru.
Acciza la carburanți s-a majorat de la 1 iulie 2024
Începând cu 1 iulie 2024, acciza la carburanți a fost majorată, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru benzină și motorină. Astfel, fiecare litru de benzină s-a scumpit cu 43 de bani, iar motorina cu 40 de bani, incluzând TVA-ul aferent.
Astfel, pentru un plin de 50 de litri, șoferii care alimentează cu motorină plătesc în plus 20 de lei, iar cei care folosesc benzină vor plăti cu 21 de lei mai mult. Aceasta este a treia ajustare a accizei din anul 2024, fiecare reprezentând 33% din creșterea anuală totală:
- Prima ajustare: 1 ianuarie 2024;
- A doua ajustare: 1 aprilie 2024;
- A treia ajustare: 1 iulie 2024.
GPL-ul a fost trecut în categoria combustibililor auto
La sfârșitul lunii iunie, deputații au adoptat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr. 80/2018. Aceasta reglementează condițiile de introducere pe piață a benzinei și motorinei, monitorizarea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și modificarea Legii nr. 220/2008 pentru promovarea energiei din surse regenerabile.
O noutate este introducerea Gazului Petrolier Lichefiat (GPL) drept combustibil auto. Propunerea definește Gazul Petrolier Lichefiat ca fiind gazul lichefiat de joasă presiune de origine petrolieră, sintetică sau biologică, constând predominant din propan și butan.
Acesta poate fi depozitat și manipulat în fază lichidă în condiții moderate de presiune și temperatură ambientală. GPL va fi comercializat doar dacă îndeplinește cerințele Standardului Român SR EN 589 pentru carburanți auto.
Legislația prevede că, în perioada 1 mai – 30 septembrie, se va comercializa doar GPL clasa C, iar în perioada 1 octombrie – 30 aprilie, doar clasa A, conform aceluiași standard român. Aceste norme asigură adecvarea combustibilului la condițiile climatice variabile din România.