Veste teribilă pentru acești români! Vor plăti dublu pentru gigacalorie. Se aplică din ianuarie

Timișorenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata gigacaloriei, după ce autoritățile locale au decis majorarea costului acesteia în cadrul unei ședințe.

Așadar, printr-un amendament, subvenția oferită din bugetul local se va dubla. De asemenea, amendamentul prevede ca plata subvențiilor să nu depășească plafonul anual de 15 milioane de euro, bani care pot fi acordați Colterm pentru ca dispozițiile legale în materie de ajutor de stat să fie respectate.

Ce spune primarul Dominic Fritz

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a explicat că ultima majorare a prețului gigacaloriei a fost făcut în anul 2009. El mai spune că tariful de termoficare este de 851 de lei/MWh.

„Ultima majorare a acestui preț a fost acum 12 ani, în 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plătește populația.

Colterm a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub prețul de producție. […] Nu poți să produci cu 10 lei și să vinzi cu 1 leu”, a explicat primarul Dominic Fritz.

Ordinul comun privind subvenția pentru creșterea gigacaloriei a fost semnat la finalul anului

Cei trei miniștri de la Dezvoltare, Finanțe și Energie au semnat un Ordin comun pentru stabilirea procedurii privind acordarea subvenției de compensare a prețului gigacaloriei pentru sezonul rece 2021-2022.

Potrivit Ordinului comun se vor aloca mai multe sume sub formă de subvenții unităților administrativ-teritoriale unde energia termică este furnizată prin sisteme de alimentare centralizată. De asemenea, subvenția va fi în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul achiziției gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh.

Amintim că la nivel național există 30 de unități administrativ-teritoriale care sunt eligibile pentru acordarea subvenției.

În plus, Ordinul comun mai arată că, la nivelul Ministerului Dezvoltării, în termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative, se va realiza situația centralizatoare a sumelor necesare pentru acoperirea lunară a subvenției. De asemenea, arată Ordinul comun, se va promova proiectul de ordin care prevede repartizarea sumelor către bugetele UAT-urilor.

Ulterior, primăriile vor transfera sumele producătorilor de energie termică în maxim 3 zile de la data în care banii intră în conturi.