Doliu în lumea muzicii! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România s-a stins din viață, la vârsta de 65 de ani. Acesta trebuia să susțină un concert chiar astăzi, 23 noiembrie.
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Bațu
Doliu în lumea muzicii! Marius Bațu, artistul de muzică folk cunoscut pentru activitatea sa în formațiile Poesis și Pasărea Colibri, a murit la vârsta de 65 de ani.
Artistul trebuia să susțină un concert sâmbătă, 23 noiembrie, la Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj, în cadrul unui eveniment intitulat „Rădăcini în vers și cântec”.
Marius Bațu a devenit cunoscut la sfârșitul anilor ’70, când a înființat, împreună cu Eugen Baboi, grupul Poesis. În perioada 1982-1985, activitatea sa artistică a fost strâns legată de „Cenaclul Flacăra”.
Conform unor surse apropiate, vestea morții muzicianului a fost confirmată de Ducu Bertzi, un alt renumit interpret de folk și apropiat al lui Marius Bațu. Se pare că Bațu s-a simțit rău vineri seara, după un concert susținut la Timișoara. A fost transportat la spital, unde medicii au descoperit că suferea de probleme cardiovasculare.
Deși nu se simțea bine, cântărețul ar fi refuzat să anuleze concertul programat pentru sâmbătă seara în Lugoj. Potrivit surselor, el ar fi decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1, din cauza unui infarct.
De-a lungul carierei sale, Marius Bațu a colaborat cu numeroși artiști și formații din România, din diverse genuri muzicale, inclusiv cu trupe și interpreți de folk și rock, precum Holograf, Mircea Vintilă, Ovidiu Lipan Țăndărică, Dinu Olărașu, Ilie Stepan Project și Compact.
Marius Bațu a avut și o colaborare importantă cu formația Pasărea Colibri, alături de care a lansat albumul „Încă 2000 de ani”.
Doliu și în politica românească
Este doliu și în politica românească, după vestea morții lui Dumitru Popescu, cunoscut ca unul dintre ultimii membri ai echipei lui Nicolae Ceaușescu. Supranumit „Dumnezeu”, acesta s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, lăsând în urmă o carieră marcată de controverse și un impact profund asupra istoriei politice a României.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la ora 12:00, la Cimitirul Belu ortodox, loc unde se vor aduna cei care l-au cunoscut și apreciat, dar și cei care nu pot uita rolul său în consolidarea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu, conform informațiilor oferite de jurnalul.ro.
Dumitru Popescu a fost o figură controversată, un ideolog de seamă, dar și un martor al unor evenimente esențiale din perioada regimului comunist. Într-un interviu cu poetul Adrian Păunescu, el a discutat despre rolul său în afirmarea suveranității României în cadrul blocului socialist, precum și despre implicarea sa în conflictele internaționale semnificative ale vremii.
Popescu a rememorat și tensiunile din perioada „Primăverii Pragheze”, când România a fost una dintre țările care s-a opus invaziei Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia. În mijlocul acestor crize, el a fost un martor al luptei pentru independența României pe plan global, contribuind, în măsura în care i-a permis poziția sa, la politica externă a regimului. Mai multe puteți afla aici.