S-a suspendat plata acestei pensii. Nu vor mai primi niciun ban

pensionara

Pensionara/SURSA FOTO: Dreamstime

Plata unei pensii destul de importante a fost suspendată pentru multe persoane în decursul ultimilor 30 de ani. Există o explicație foarte simplă în urma acestei decizii. Despre ce este vorba?

S-a suspendat plata pensiei de văduvă

În decursul ultimilor 30 de ani, Germania a experimentat o schimbare semnificativă în privința acordării pensiilor de văduvă. Mai precis, a înregistrat o creștere de peste 20 de ori a numărului femeilor care nu primesc acest tip de pensie de urmaș de la soțul decedat. Acest lucru este pus pe seama veniturilor proprii suficiente.

Evoluția reflectă eforturile politice de a promova independența financiară a femeilor la vârsta bătrâneții și de a diminua dependența de pensiile obținute în urma decesului partenerului.

În același timp, numărul de pensii de văduvă plătite a înregistrat o scădere, trecând de la aproximativ 5 milioane la mai puțin de 4,5 milioane.

Regulile privind pensiile de urmaș

În prezent, în Germania, pensia de urmaș pe viață este acordată doar de la o anumită vârstă. Este vorba aici de vârsta de 47 de ani.

Aceasta este, de asemenea, supusă recunoașterii venitului, indicând o abordare tot mai detaliată în evaluarea nevoilor financiare ale beneficiarilor.

În cazul în care persoana supraviețuitoare este mai tânără, există dreptul la o pensie de văduvă pentru o perioadă limitată de 24 de luni. În acest caz, însă, cuantumul este redus de 25% din pensia la care ar fi avut dreptul partenerul decedat.

Din anul 2002, există opțiunea de împărțire a pensiei. Aceasta presupune divizarea la jumătate a drepturilor dobândite în timpul căsătoriei.

Statisticile arată, însă, că această opțiune este utilizată rar. Aceasta ar putea indica faptul că beneficiarii preferă să primească o pensie de văduvă pe o perioadă limitată în locul împărțirii permanente a drepturilor de pensie.

Euro/SURSA FOTO: Dreamstime

Văduvele de peste 65 de ani au cele mai mici pensii

Conform statisticilor, văduvele în vârstă de 65 de ani au cea mai mică pensie din schema de pensie statutară în prezent. Același lucru se întâmplă și pentru cele care au peste această vârstă.

Chiar și așa, venitul total mediu al acestora este cel mai mare în comparație cu:

  • persoanele singure
  • personale divorțate sau despărțite

Această observație sugerează că, deși valoarea pensiilor de văduvă poate fi redusă, veniturile totale sunt, în general, mai consistente, ceea ce poate contribui la independența financiară.