Decizia de a suspenda temporar taxa de 0,1% pe veniturile din comisioane aferente vânzării polițelor RCA vine ca un sprijin pentru brokerii de asigurări, afectați de prelungirea plafonării comisioanelor. Măsura a fost propusă de UNSICAR și acceptată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a lansat un proiect de modificare a regulamentului.

Deși impactul financiar nu este foarte mare, brokerii consideră această decizie benefică, având în vedere dificultățile cu care s-au confruntat în urma reglementărilor impuse de stat.

Brokerii scapă de taxă în primul trimestru din 2024

ASF a inițiat un proiect prin care brokerii de asigurări sunt scutiți de plata taxei aferente comisioanelor RCA pentru primul trimestru al acestui an. Propunerea a fost supusă dezbaterii publice și urmează să fie adoptată în curând.

„În trimestrul 1 2024, UNSICAR a solicitat ASF scutirea de la plata taxei de funcționare pentru clasa 10 RCA pe fondul prelungirii plafonării comisionului de distribuție.

ASF a publicat în dezbatere publică proiectul de modificare a Regulamentului privind veniturile ASF prin care se prevedea scutirea de la plata taxei pentru trimestrul 1, între timp plafonarea s-a prelungit până la 30.06.2025, și pe cale de consecință UNSICAR a transmis o propunere de actualizare a textului aflat în dezbatere publică, care să includă și Trimestrul 2 din acest an”, a explicat Dorel Duță, președintele UNSICAR.

taxe
SURSA FOTO: Dreamstime

Impactul financiar al suspendării taxei

Prin eliminarea temporară a taxei, brokerii economisesc o sumă care, deși nu este foarte mare, este considerată benefică pentru industrie.

„Dacă ne gândim la impact, putem compara veniturile din RCA în semestrul 1 2024, care au fost de 400.103.077 lei, și rezultă o sumă de 400.103 lei care a rămas la brokeri după plata taxei de 0,1%.

Nu este mult, dar orice măsură care vine în sprijinul brokerilor este binevenită, deoarece noi am ieșit cei mai afectați din această plafonare. De ce? Pentru că dacă ne referim la primele de asigurare a fost o înghețare a tarifelor la o anumită dată, conform legii, în timp ce în cazul brokerilor a fost o plafonare la o sumă fixă”, a declarat Dorel Duță.

Măsura de suspendare temporară a plății contribuțiilor către ASF nu este o premieră. O măsură similară a fost aplicată pentru o perioadă de șase luni în 2023, după falimentul Euroins.

Plafonarea RCA și comisioanele brokerilor, prelungite până la jumătatea anului 2025

Guvernul a decis să prelungească măsura plafonării prețurilor RCA și a comisioanelor de distribuție până la 30 iunie 2025. Această decizie a fost luată inițial în primăvara anului 2023, după intrarea în faliment a Euroins, fostul lider al pieței RCA.

Autoritățile au stabilit atunci ca prețurile polițelor RCA să fie plafonate la nivelul tarifelor maxime practicate de fiecare asigurător la 28 februarie 2023.

De asemenea, comisioanele de distribuție au fost limitate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis o creștere cu 6,8% a tarifelor plafonate, în conformitate cu prognoza inflației publicată de Banca Națională a României pentru sfârșitul trimestrului al doilea din 2024.