Dar această situaţie se pare că se apropie de sfârşit, după 23 de trimestre consecutive. Cota deţintă de proprietari din valoarea caselor ipotecate s-a apreciat în ultimele luni, după ce preţurile au început să îşi revină la nivel SUA. În acelaşi timp, datoriile generate de ipoteci au scăzut în mod constant pe măsură ce proprietarii şi-au achitat din împrumuturi.

Această tranziţie, observată de Stephanie de Torquat de la banca Lombard Odier, este o veste bună pentru economie. Capitalul net deţinut de proprietari este un punct importantă care influenţează variaţia averii: când oamenii se simt mai bogaţi, ei cheltuiesc mai mult, stimulând creşterea într-un cerc virtuos. Cu toate acestea, un lucru care ar putea trimite curba înapoi este o reacţie dezordonată la sfârşitul politicii monetare ultra-libere din America, denumita „tapering“.

Datoriile ipotecare vor scădea pe măsură ce împrumuturile devin mai scumpe, dar preţul caselor ar putea cădea chiar mai mult, trimiţând proprietarii înapoi la „capital propriu negativ“.

SURSA: The Economist