Însă, pe măsură ce prețurile la lignit cresc vertiginos, tranziția verde a țării primește un impuls binevenit. Piața poloneză a pompelor de căldură a început să se miște din 2017. De atunci, instalarea anuală a pompelor de căldură a crescut și de patru ori, scrie Euractiv.

În anul 2016, Polonia a ars 150 de milioane de tone de cărbune, plasând țara cu o populație de 38 de milioane de oameni pe locul nouă în lume, înaintea Turciei și a Indoneziei.

Producția internă de cărbune a țării, care depășește 100 de milioane de tone pe an, este văzută ca un bun extrem de prețios.

În 2021, guvernul a ales să nu respecte o decizie a Curții Supreme a UE de a închide mina Turów, de lângă granița cu Cehia și Germania, preferând o amendă zilnică de 500.000 de euro.

70% din energia electrică a țării este generată din arderea cărbunelui

În încălzirea și generarea de energie electrică, cărbunele este extrem de răspândit în Polonia.

Estimările arată că 46% dintre polonezi își încălzesc casele cu cărbune, 28% sunt deserviți de termoficare (alimentată mai ales cu cărbune), în timp ce 22% folosesc gaz, petrol sau electricitate. 70% din energia electrică a Poloniei este generată din arderea cărbunelui.

Când prețurile la energie au început să crească vertiginos, guvernul de la Varșovia a fost forțat să subvenționeze cărbunele. În iulie, guvernul a anunțat o subvenție de 3.000 de zloți (630 euro) pentru gospodăriile care se încălzesc cu cărbune. În septembrie, guvernul a fost obligat să ridice interdicția de ardere a lignitului poluant în gospodării.

Dependența polonezilor de cărbune are și un preț ridicat. Potrivit Grupului Băncii Mondiale, 36 dintre cele mai poluate 50 de orașe din Uniunea Europeană se află în Polonia.

Curentul actual s-ar putea schimba, deoarece încălzirea ecologică începe acum să câștige tot mai mult teren.

Revoluția verde a încălzirii: trecerea la pompe de căldură

În centrul acestei transformări se află două tehnologii: pompele de căldură, care extrag căldura ambientală foarte eficient, utilizând electricitatea, și termoficarea, unde centralele mari produc căldură pentru o întreagă comunitate.

Brian vad Mathiesen, profesor și expert în încălzire, explică: „Întrebarea principală pe care ar trebui să și-o pună este: am vecini? Dacă nu, atunci instalarea unei pompe de căldură este o idee bună.”

Aproximativ 93.000 de pompe de căldură au fost vândute anul trecut în Polonia

Piața poloneză a pompelor de căldură a început să se miște din 2017. De atunci, instalarea pompelor de căldură a crescut și de patru ori. În 2021, aproximativ 93.000 de pompe de căldură au fost vândute în Polonia, o creștere cu 66% față de 2020.

Războiul Rusiei în Ucraina și criza ulterioară a prețurilor la energie au crescut prețurile cărbunelui în Polonia și au accelerat tranziția.

Pompele de căldură sunt extrem de eficiente în transformarea căldurii din aer sau sol. Chiar dacă 100% din energia electrică pe care o folosesc este generată din combustibili fosili, acestea sunt considerate mai curate decât centralele pe cărbune sau pe gaz, spun experții.

Piața pompelor de căldură a crescut cu aproape 100%

„În Polonia, în prima jumătate a anului, piața pompelor de căldură a crescut cu aproape 100%, în timp ce, în Germania, creșterea este de doar 25%”, explică Pawel Lachman, secretarul general al asociației poloneze pentru pompe de căldură.

„Cred că vor exista aproximativ 170.000 de pompe de căldură care se vor vinde în Polonia în 2022”, a spus el pentru sursa citată.

În acest an, vânzările de pompe de căldură în Polonia, pe cap de locuitor, vor fi de peste două ori mai mari decât în ​​Germania, anticipează el.