Lovitură puternică pentru Vladimir Putin. Pe lângă restricțiile impuse de Occident Rusiei în ultimele cinci luni de zile, Japonia a luat o nouă decizie drastică care îl vizează direct pe liderul de la Moscova.
Potrivit publicației Nikkei Asia, Vladimir Putin are interzisă intrarea în Japonia. Astfel, în cazul în care va dori, liderul de la Moscova nu va putea să participe la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, care a fost asasinat pe 8 iulie.
Menționăm faptul că liderul de la Kremlin, dar și alți oficiali ruși, se află sub o interdicție de facto de intrare impusă ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.
Anunțul Japoniei vine în condițiile în care, la scurt timp după ce fostul premier Abe a fost ucis, Vladimir Putin a transmis un mesaj de condoleanțe și totodată, a avut doar cuvinte de laudă la adresa oficialului japonez.
Relația dintre Vladimir Putin și fostul premier japonez Shinzo Abe
„A fost un om de stat remarcabil care a realizat multe în dezvoltarea unor bune relații între țările noastre”, a punctat liderul de la Moscova în mesajul său.
Reuters scrie însă că, până acum, Vladimir Putin nu și-a exprimat oficial dorința de a participa la ceremonia funeraliilor de stat, care ar fi planificate pentru 27 septembrie la arena Nippon Budokan din Tokyo.
Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că în timp ce Abe își exercita funcția de premier, el și Vladimir Putin au avut mai multe summit-uri.
Totodată, fostul premier japonez care a fost asasinat la începutul lunii a vrut până în ultimul moment să pună capăt unui impas vechi de zeci de ani asupra insulelor nordice, care a împiedicat un tratat de pace oficial al celui de-al Doilea Război Mondial între cele două țări.
Anterior, pe 22 martie, Japonia lansa acuzații dure cu privire la decizia Rusiei privind retragerea din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de disputatele insulele Kurile.
Cum au evoluat relațiile dintre Rusia și Japonia în ultimele luni?
La acel moment, premierul Japoniei, Fumio Kishida, susținea că Rusia a creat actuala situație, iar sancțiunile au fost necesare. Pe de altă parte, refuzul de a continua negocierile a fost unul „nedrept”.
„Această situație a fost creată de invazia Ucrainei de către Rusia, iar răspunsul Rusiei prin care o asociază relațiilor bilaterale cu Japonia este extrem de nedreaptă și complet inacceptabilă”, declara oficialul japonez atunci.
De cealaltă parte, Rusia spunea atunci că nu poate să mai continue negocierile privind un tratat de pace cu Japonia având în vedere „actualele condiții”, Kremlinul făcând referire la sancțiunile impuse de Japonia după declanșarea războiului din Ucraina.
Rusia cataloga atunci sancțiunile Japoniei ca fiind o „atitudine neprietenoasă și o încercare de lezare a intereselor țării noastre”.