S-a triplat numărul de locuinţe construite în Cluj-Napoca în 2014

Piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca dă semne puternice de revenire din criză prin prisma numărului tot mai mare de şantiere deschise în acest an. Aproximativ 800 de locuințe noi vor fi finalizate în acest an în oraş, de aproape trei ori mai multe comparativ cu 2013, când au fost livrate circa 300 de unități rezidențiale, potrivit unei analize Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cea mai mare parte a acestor locuințe se află în zona Bună Ziua, cu un preț mediu de vânzare de 950 de euro pe metru pătrat util, urmată de zona semicentrală, precum cartierul Gheorgheni, unde prețurile medii pleacă de la 1.150 de euro pe metru pătrat util. Cartierele Mărăști și Iris se află de asemenea într-un proces de revitalizare, prețurile locuințelor noi situându-se la aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat util, respectiv 800 de euro pe metru pătrat util.

O creștere semnificativă a înregistrat și comuna Florești, aflată la cinci kilometri de Cluj-Napoca, unde în acest an vor fi finalizate aproximativ 500 de unități amplasate în ansambluri rezidențiale, comparativ cu aproximativ 200 anul trecut. La stadiul semi-finisat, apartamentele noi din Florești au un preț de vânzare mediu de 450 de euro pe metru pătrat util, cele mai bine cotate zone din comună fiind Muzeul Apei și Tauțiului.

Cel mai mare proiect de lux

La începutul lunii viitoare, firma I&C Transilvania Construcții, controlată de fraţii Costel Călugăr şi Claudia Hada, va inaugura cel mai mare proiect rezidenţial de lux din oraş, o investiţie de 10 mil. euro.

Complexul Riviera Luxury Residence ste compus din 91 de apartamente cu două, trei și patru camere și este amplasat în cartierul Gheorgheni în imediata vecinatate a centrului comercial Iulius Mall.

„Am încheiat deja precontracte pentru 25% din proiect. 2014 este un an bun pentru piața rezidentială, atât la nivel național cât și la nivel local. După cinci ani de regres și apoi stagnare, piața imobiliară clujeană a înregistrat un plus semnificativ, cu o cerere în creștere, mai multe tranzacții încheiate și un număr aproape triplu de unități noi finalizate comparativ cu 2013”, a declarat AnaMaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania, agentul exclusiv al proiectului.

Riviera Luxury Residence este în curs de certificare BREEAM, un sistem internațional care atestă clădirile verzi din punct de vedere energetic și care promovează utilizarea eficientă a resurselor. Imobilul a fost proiectat astfel încât costul total cu energia termică să nu depășească 250 de euro pe an pentru un apartament cu trei camere de aproximativ 80 de metri pătrați. În plus certificarea va mai aduce și o reducere cu 50% – 75% a impozitului pe locuință.

I&C Transilvania Construcții a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de circa 5 mil. euro.