Tranzacția momentului în România. O mare companie s-a vândut. Este vorba despre AROBS Transilvania Software, companie românească de IT listată pe piaţa AeRO a Bursei (AROBS). Într-un comunicat de presă transmis astăzi, AROBS anunță semnarea unui contract privind preluarea companiei Enea Software Development Software Service

Menționăm faptul că Enea Software Development Software Services (Enea Services Romania SRL) este deţinută în întregime de Enea Software AB, a cărei companie-mamă Enea AB este listată pe Nasdaq Stockholm. De cealaltă parte, AROBS este controlată de antreprenorul clujean Voicu Oprean.

În ceea ce privește valoarea tranzacţiei, aceasta se ridică la 17,9 milioane de euro și este cea mai mare din istoria companiei. Totodată, suma presupune achiziţionarea Enea Services Romania SRL şi întreaga divizie de dezvoltare software a Enea AB împreună cu operaţiunile din SUA, contractorii locali şi contractele clienţilor.

Ce schimbări va aduce noua tranzacție?

Referitor la schimbările aduse de acest timp de tranzacție,  prin mișcarea făcută astăzi, AROBS îşi va întări divizia Software Services prin integrarea în cadrul grupului a unui număr de aproximativ 160 de angajaţi şi îşi va consolida şi mai mult prezenţa pe plan local şi în SUA, extinzându-şi în acelaşi timp portofoliul de clienţi de pe piaţa europeană şi cea americană.

O reacție în acest sens a venit de la Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS. Potrivit acestuia, este nevoie de o consolidare continuă a expertizei în dezvoltarea de software, în special în tehnologiile embedded şi soluţiile enterprise.

Totodată, se mai urmărește și extinderea pe piețele cheie, adaugă acesta.

„Planurile noastre de expansiune trebuie să continue şi în acest an, în linie cu ceea ce am anunţat la momentul listării noastre pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Continuăm pe calea consolidării expertizei în dezvoltarea de software, în special în tehnologiile embedded şi soluţiile enterprise, dar urmărim şi extinderea pe pieţele noastre cheie prin efectuarea de tranzacţii de M&A,” spune Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

Rolul AROBS în serviciile de software

La rândul său, Jan Häglund, Preşedinte şi CEO al Enea AB, precizează că AROBS este locul ideal pentru divizia de servicii de dezvoltare software a Enea.

El a mai subliniat și faptul că, de acum, AROBS va deveni un furnizor de servicii software valoros pentru Enea.

„În cadrul AROBS am găsit locul ideal pentru divizia de servicii de dezvoltare software a Enea. Linia de business cedată va putea valorifica serviciile furnizate de AROBS la nivel internaţional prin oferirea de valoare adăugată clienţilor din domenii multiple.

De asemenea, AROBS va deveni un furnizor de servicii software valoros pentru Enea. Odată cu această cedare a afacerii, Enea se va concentra pe intensificarea activităţii ca specialist în produse software pentru sectorul de telecomunicaţii şi securitate cibernetică, unde observăm oportunităţi de provocare a concurenţilor consacraţi şi de majorare a cotei noastre de piaţă,” explică Jan Häglund, Preşedinte şi CEO al Enea AB.

Achizițiile făcute de AROBS

Menționăm faptul că Enea Software Development Services are o cifră de afaceri totală de aproximativ 12 milioane de euro, înregistrată anul trecut și oferă un mix de competenţe cu servicii complete, inclusiv proiectare şi arhitectură software, dezvoltare, portare, integrare, validare şi asigurare a calităţii, cu expertiză în sisteme embedded – software şi hardware, dar şi în cercetare şi dezvoltare externalizate, în domenii diverse, precum medical, maritim şi dispozitive embedded, potrivit sursei citate.

De cealaltă parte, amintim că începând cu anul 2018, AROBS a achiziţionat alte două companii care completează divizia Software Services: CoSo în Olanda şi Belgia, precum şi Berg Software România. Alte patru companii s-au alăturat Grupului ca parte a liniilor de business de produse software: SAS Grup, SoftManager şi UCMS, din România, şi Skyshield din Ungaria, se mai arată în comunicat.