Așadar, un cutremur puternic, cu magnitudinea preliminară 6,2 şi epicentrul la 140 de kilometri adâncime, s-a produs duminică seara în apropierea prefecturii Hokkaido din nordul Japoniei, conform Reuters.
Nu a fost emisă o avertizare de tsunami
Anunțul a fost făcut de Agenţia niponă de meteorologie, care a notat că seismul a avut epicentrul în largul coastelor oraşului Urakawa.
Din fericire, nu a fost emisă o avertizare de tsunami.
Au fost înregistrate mai multe cutremure în România
Amintim că în ultima vreme au fost înregistrate mai multe cutremure în România. Ultimul s-a produs chiar astăzi, 11 iunie. Anunţul de ultimă oră din partea Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) indică faptul că seismul a avut loc astăzi în zona seismică Vrancea, în judeţul Vrancea, la ora 13:01.
„În ziua de 11 Iunie 2023 la ora 13:01:42 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 94,8 km”, se arată în mesajul postat pe site-ul INFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
- 38 km V de Focşani,
- 73 km E de Sfântu-Gheorghe,
- 75 km N de Buzău,
- 83 km S de Bacău,
- 85 km SV de Bârlad,
- 89 km E de Braşov.
Anul acesta, cel mai puternic cutremur din România a avut loc pe data de 14 februarie
Anul acesta, cel mai puternic cutremur din România a avut loc pe data de 14 februarie, în judeţul Gorj. Seismul de atunci a avut o magnitudine de 5,7 grade, fiind înregistrat la o adâncime de 6,3 km.
O activitate seismică întensă a avut loc în ultimele zile şi în judeţul Arad, inclusiv un cutremur de 5,2 grade. Iată ce a transmis vineri şeful DSU, Raed Arafat, prezent la evenimentul ce marca 15 ani de la înfiinţarea SMURD în acest judeţ.
„Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut.
Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui.
Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a declarat acesta.