Robotul este capabil să le ofere pacienților ajutor pentru a-și îmbrăca halatele. Mașinăria nu este ajutată de nicio cameră video care să o ghideze în jurul pacientului, ci se bazează pe forțele pe care le simte în timp ce ghidează haina de pe brațul pacientului, în jurul cotului și pe umăr.

Robotul a reușit să învețe singur această mișcare, într-o singură zi, după ce a analizat mai bine de 11.000 de simulări ale acestei manevre de îmbrăcare. Unele dintre exemple erau perfecte, iar altele erau dezastruoase – simularea aplica prea multă forță pe braț. Datorită acestor variații, rețeaua neurală era capabilă să estimeze forțele necesare pentru îmbrăcare. Într-un fel, simulările au ajutat robotul să învețe cum e să fii omul care este îmbrăcat.

După ce a trecut prin toate simulările, robotul PR2 a început să-i îmbrace pe oamenii așezați în fața sa. ”Cheia succesului este că robotul gândește întotdeauna în avans”, spune Charlie Kemp, profesor asociat la Georgia Tech and Emory University. Acesta spune că robotul se gândește ce s-ar întâmpla dacă ar trage de halat într-o anumită direcție, dacă brațul pacientului ar putea fi afectat de forța aplicată.

Cercetătorii au ajustat această perioadă de gândire în avans a robotului și au ajuns la concluzia că este ideal un timp de gândire de 0,2 secunde în avans. La timpi mai mici, robotul dădea greș de mai multe ori.

”Pe măsură ce roboții înțeleg mai multe despre noi, vor fi mult mai capabili să ne ajute”, spune Kemp. Robotul e capabil să ridice halatul pe brațul unei persoane în 10 secunde, iar echipa recunoaște că acesta mai are de învățat până să pună un halat complet, potrivit Ziarulonline.ro.