Guvernul italian ar putea impune o nouă taxă acestor companii

Oficialii lucrează la elaborarea unei posibile taxe care va fi diferită de taxa pe profiturile excesive ale băncilor introdusă anul trecut, conform unui articol din publicația italiană La Stampa, care nu a indicat sursa informațiilor.

Propunerea va viza companiile care profită de dobânzile ridicate și impun consumatorilor costurile generate de inflație.

Deocamdată, nu sunt toate aranjamentele finalizate pentru ca noua taxă să fie discutată la reuniunea Cabinetului din 7 august, discuțiile fiind încă în stadiu preliminar, a precizat La Stampa.

„Vedem zvonuri care seamănă cu situaţia din vara anului trecut, cu o potenţială aplicare în mai multe sectoare şi componente diferite, Guvernul având diverse puncte de vedere privind această măsură”, a apreciat Andrea Filtri, analist la Mediobanca.

Taxă pe profiturile excesive

În urmă cu un an, Guvernul de la Roma a surprins investitorii cu o taxă pe profiturile excesive ale băncilor. Ulterior, a revizuit taxa de 40% pe profiturile băncilor introdusă în august, oferind creditorilor opțiunea de a consolida rezervele interne de capital în loc să plătească taxa.

Nu este prima dată când Guvernul italian, condus de Giorgia Meloni, nu își atinge obiectivele inițiale privind veniturile din taxe. Fostul Guvern condus de Mario Draghi a strâns doar 500 de milioane de euro dintr-o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor din energie, în condițiile în care inițial se aștepta la 10 miliarde de euro.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (SURSA FOTO: www.governo.it)

Potrivit lui Filtri, „o taxă ad hoc ar putea afecta în mod potenţial investiţiile străine directe în ţară şi i-ar descuraja pe investitorii internaţionali să investească în Italia”.

Inflația în zona euro a crescut cu până la 2,6% în zona euro

Amintim că în luna iulie, inflația din zona euro a crescut neașteptat la 2,6%, conform datelor publicate de Eurostat. Această creștere a avut loc chiar și în condițiile în care ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii s-a diminuat.

Datele preliminare publicate miercuri de Eurostat indică o creștere a ratei anuale a inflației în zona euro, care a ajuns la 2,6% în iulie, față de 2,5% în iunie.

Cu toate acestea, inflația rămâne semnificativ sub nivelul de vârf de 10,6% înregistrat în octombrie 2022 și se apropie treptat de ținta de 2% stabilită de BCE. Mai multe puteți citi aici.