Grupul G7 a transmis, sâmbătă, că „nu va recunoaşte niciodată” frontierele pe care Rusia vrea să le impună prin războiul din Ucraina.

„Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenţie militară. Ne vom menţine angajamentul de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”, au precizat şefii diplomaţiei în cadrul unei întâlniri de trei zile la Wangels, în nordul Germaniei.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, a cărei ţară a asigurat preşedinţia G7 anul acesta, a spus că Ucrainei îi revine sarcina de „a decide ea însăşi” care îi este teritoriul.

„Noi vom susţine măsurile pe care le va lua Ucraina cu scopul de a garanta libertatea şi pacea în ţară”, a spus Baerbock într-o conferinţă de presă.

G7 condamnă acțiunile Rusiei

Grupul G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) au condamnat „ameninţările iresponsabile de folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare” făcute de preşedintele rus Vladimir Putin.

Diplomații au promis sâmbătă „să extindă sancţiunile” economice ce vizează Moscova pentru invazia sa a Ucrainei în „sectoare de care Rusia este dependentă” solicitând Chinei să „nu submineze” aceste măsuri.

„Solicităm Chinei să nu ajute Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, să nu submineze sancţiunile impuse Rusiei pentru atacul său asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acţiunea Rusiei în Ucraina şi să renunţe să se angajeze în manipularea informaţiilor, dezinformare şi alte mijloace pentru a legitima războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, au mai spus liderii G7.

Germania va aplica sancțiuni împotriva Rusiei

Cancelarul german Olaf Scholz a avut, vineri, o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin. Sâmbătă, oficialul de la Berlin a fost întrebat, în timpul unui interviu, dacă a văzut vreo schimbare în poziția Rusiei față de Ucraina.

“Nu. Nu a atins niciunul dintre obiectivele menționate la începutul operațiunii militare speciale,” a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Totodată, Scholz adăugat că “NATO nu a plecat, chiar și-a mărit forțele pe flancul estic. Alianța va deveni și mai puternică odată ce Finlanda și Suedia se vor alătura”.

Cancelarul german a ținut să menționeze că singura posibilitate de a elimina sancțiunile împotriva Rusiei, este un tratat de pace încheiat între Moscova și Kiev.

Economia Rusiei va fi puternic lovită

”Rusia ar trebui să înțeleagă la un moment dat că singura posibilitate de ridicare, eventual, a sancțiunilor este încheierea unui acord cu Ucraina, iar aceasta nu poate fi o pace impusă.

În rest, există un principiu clar: Ucraina rezolvă aceste probleme. Nu putem purta negocieri în numele lor”, a subliniat Scholz.

“Efectul sancțiunilor este puternic. Ca urmare, economia Rusiei va fi puternic lovită, în timp ce potențialul său de dezvoltare este foarte limitat”, a mai spus cancelarul german.