Vin facturile recalculate la energie electrică

Vin facturile recalculate… în sfârșit! Furnizorii de energie electrică au fost nevoiți să storneze și apoi să refacă toate facturile din ultimele luni din 2024 pentru că a fost introdusă o nouă taxă, care apoi a fost amânată de Parlament. Mulți români vor primi facturi cu sume negative sau zero.

Taxa, numită „contribuția pentru contracte pentru diferență”, era foarte mică, de doar 1-2 bani pentru o factură tipică a unui apartament cu două camere, cu un consum de 100 kWh. Deși, oficial, s-a anunțat că taxa va intra în vigoare din 1 octombrie 2024, Parlamentul a decis să o amâne pentru anul 2025.

Totuși, furnizorii de energie electrică au inclus taxa în facturile din ultimele luni ale anului 2024, iar acum trebuie să le anuleze și să le refacă. Pentru consumatori, asta nu schimbă nimic financiar, dar procesul de refacere poate întârzia facturile curente cu 1-2 luni. Autoritățile române spun că problema ar trebui să se rezolve până în februarie 2025.

„Este posibil să vină facturi cu întârziere, dar nu vorbim vorbim de mai mult de o lună, două. E posibil ca până la datele emiterii celor din ianuarie, respectiv în februarie, să se rezolve problema”, spune Laurențiu Urulescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.

Ce este contribuția pentru contractele pentru diferență?

Contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD) este o taxă prin care consumatorii casnici contribuie la susținerea unui program destinat încurajării producției de energie verde, adică energie din surse nepoluante.

Acest program este finanțat parțial din fonduri europene și are ca scop sprijinirea dezvoltării unor proiecte sustenabile în domeniul energiei. Taxa ajută la acoperirea cheltuielilor operaționale necesare pentru funcționarea acestui sistem, deoarece platforma care gestionează programul are anumite costuri care nu sunt acoperite din alte fonduri, precum cel pentru modernizare.

Se preconizează că această contribuție va fi reintrodusă pe facturile consumatorilor începând din aprilie 2025, odată ce limitele pentru prețurile la energie vor expira. Cu toate acestea, rămâne posibilitatea ca implementarea taxei să fie din nou amânată, în funcție de deciziile autorităților și de contextul economic.

„Consumatorii prin această taxă plătesc cheltuielile operaționale ale schemei de sprijin, pentru că toate operațiunile se desfășoară pe o platformă care înregistrează niște cheltuieli, care nu sunt finanțate din fondul pentru modernizare”, a explicat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.