Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către cei peste 8 milioane de participanţi la sistem, conform unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Toţi participanţii la fondurile de pensii private primesc anual o scrisoare de informare

Anunțul a venit chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate în beneficiul românilor. Potrivit legii, toţi participanţii la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât şi Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare.

Aceasta conţine, printre altele, valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent.

Scrisoarea se trimite în fiecare an până la data de 15 mai, la ultima adresă comunicată administratorului fondului de pensii.

„Participanţii pot solicita administratorului să primească scrisoarea exclusiv online, pe e-mail: în acest fel ea va ajunge mai repede şi nici nu se va mai consuma hârtie”, este scris în comunicat.

Au fost trimise 100.000.000 de scrisori până în prezent

Au fost trimise 100.000.000 de scrisori până în prezent în format fizic de administratorii Pilonului II au, împreună cu plicurile în care au fost expediate.

Acestea au o lungime cumulată de 50.000 de kilometri. Aceasta este suficientă cât să înconjoare cu hârtie Pământul pe la Ecuator, subliniază APAPR.

Doar aproximativ 1 din 10 participanţi la Pilonul II a solicitat până în prezent administratorului său să îi expedieze scrisoarea anuală de informare exclusiv online, pe e-mail.

„La 16 ani de activitate în beneficiul romanilor, Pilonul II de pensii private obligatorii traversează o perioadă excelentă, atât din perspectiva rezultatelor investitionale obţinute, cât şi a stabilităţii legislative şi a pieţelor financiare”, este scris în comunicat.

pensii
SURSĂ FOTO: Pixabay

Cele 7 fonduri de Pilon II administrează sume de peste 135 de miliarde de lei

În momentul de față, cele 7 fonduri de Pilon II administrează sume de peste 135 de miliarde de lei, respectiv 27 de miliarde de euro. Numărul participanţilor la sistem a depăşit 8 milioane.

Valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de circa 17.000 lei, subliniază APAPR. Valoarea contului pentru participanţii care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare. Astfel, ajunge la aproximativ 10.000 euro de participant.

Din sumele acumulate în conturile românilor, circa 72% reprezintă contribuţiile virate. Restul de 28% este câştigul realizat de investiţiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute.

Pe întreaga perioadă de 16 ani de activitate, fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an.

Cifra este printre cele mai ridicate din Europa şi OECD pe această perioadă.

„Recenta majorare a contribuţiei virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din câştigul brut lunar al participanţilor reprezintă un mare pas în direcţia accelerării acestei acumulări de capital care aduce beneficii atât economiei, cât şi salariaţilor romani”, este scris în comunicat.