Raluca Turcan a oferit o serie de informații pentru bugetul.ro, care ar putea clarifica întrebările pe care foarte multe persoane doresc să le afle.
Ministrul susține că potrivit legislației în vigoare, au fost „create premisele egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați”.
Totodată, aceasta a vorbit și despre Decizia CCR nr. 387/2018. Potrivit ministrului, nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
„În prezent, sunt 2 prevederi care reglementează vârsta de pensionare.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii care prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.
Pentru femei, atingerea acestei vârste se realizează până în ianuarie 2030 prin creşterea graduală vârstelor standard de pensionare.
În același timp, există DECIZIA CCR nr. 387/2018 care stabilește că sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Ca atare, au fost create premisele egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Raluca Turcan.
Se dorește egalizarea vârstei de pensionare
De menționat este faptul că, precizările ministrului vin în contextul în care, săptămâna trecută, aceasta preciza că vârsta de pensionare pentru femei și bărbați este într-un proces de egalizare, la 65 de ani, în 2030.
Mai exact, conform ministrului Raluca Turcan, există un plan de egalizare a vârstei de pensionare pentru femei și pentru bărbați la 65 de ani, în 2030, iar procesul a început deja.
Ea mai adăugat că o astfel de situație este prezentă doar în România și în Polonia, în restul Europei vârsta de pensionare a femeilor fiind egală cu cea a bărbaților.
„Nu poți să scrii lucrul acesta, întrucât pe actuala Lege noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030.
Așadar, nu vârsta de 62 de ani la femei, ci egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani. Suntem deja în acest proces. Acum este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, când vârsta de pensionare pentru bărbați și femei va fi aceeași.
Doar România și Polonia mai sunt țări în care vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și pentru bărbați”, a declarat Turcan.