S-au decretat trei zile de doliu într-o regiune din Rusia, după ce a avut loc un atac sângeros. Oficialii ruși sunt de părere că este vorba despre atacuri teroriste.
Atac sângeros în Rusia
Guvernatorul regiunii Daghestan, Serghei Melikov, a anunțat luni dimineață într-o declarație video că peste 15 polițiști și mai mulți civili, inclusiv un preot ortodox, au fost uciși de militanți înarmați. Tragicul eveniment s-a petrecut în cursul zilei de duminică, 24 iunie, în sudul Rusiei.
Conform autorităților, atacatori înarmați au deschis focul asupra a două biserici ortodoxe, unei sinagogi și unei secții de poliție din două orașe diferite.
Comitetul Naţional Antiterorist al Rusiei a catalogat atacurile din regiunea predominant musulmană, cunoscută pentru istoricul său de insurecţie armată, drept acte teroriste.
Doliu timp de trei zile în regiune
Autoritățile au decretat zile de doliu în regiune pentru luni, marți și miercuri.
Ministerul de Interne din Daghestan a anunțat că un grup de atacatori înarmați a deschis focul asupra unei sinagogi și a unei biserici în orașul Derbent. Acesta se află pe Malul Mării Caspice.
Conform presei de stat, atât biserica cât și sinagoga au fost cuprinse de flăcări. Aproape în același timp, au apărut informații despre un atac asupra unei biserici și a unui post de poliție rutieră din Mahacikala, capitala Daghestanului.
Autoritățile au inițiat o operațiune antiteroristă în regiune. Comitetul Antiterorist a raportat că cinci atacatori înarmați au fost neutralizați.
Guvernatorul a afirmat că șase criminali au fost eliminați. Numărul exact al militanților implicați în atacuri nu a fost încă determinat.
Anchetă penală pentru terorism
Autoritățile au demarat o anchetă penală pentru presupusul act terorist.
Conform agenției rusești TASS, surse din cadrul forțelor de ordine au raportat că un oficial din Daghestan a fost reținut din cauza implicării fiilor săi în atacuri.
Melikov a afirmat că situația în regiune este sub controlul forțelor de ordine și al autorităților locale. El a asigurat că ancheta cu privire la atacuri va continua până când vor fi dezvăluite „toate grupările” militanților.
El a sugerat, fără a prezenta dovezi concrete, că atacurile ar putea fi fost planificate din străinătate. În plus, a făcut aluzie la ceea ce Kremlinul denumește „operațiunea militară specială” din Ucraina. Acesta a încercat să facă o legătură între acestea și atacurile recente.
În martie, atacatori înarmați au deschis focul asupra unei mulțimi într-o sală de concerte din suburbia Moscovei, provocând moartea a 145 de persoane.
O filială a organizației Stat Islamic a revendicat atacul. Atunci, oficialii ruși au încercat și ei să sugereze o posibilă legătură între Ucraina și incident. Totuși, nu au prezentat nicio dovadă concretă. Kievul a respins ferm orice implicare.